Linkovi

Entitet Republika Srpska pomoću kredita povećava plate javnom sektoru


arhiva, Narodna skupština RS
arhiva, Narodna skupština RS

Poslanici Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske su usvojili u utorak navečer (25. maja) šest zakona kojima će biti povećane plate zaposlenima u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, pravosuđu i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ovi zakoni omogućavaju povećanje plata svim radnicima u Republici Srpskoj, kroz povećanje neoporezivog dijela plate sa 500 konvertibilnih maraka (250 eura) na 700 konvertibilnih maraka (350 eura).

Pažnju poslanika, tokom ovog zasjedanja najviše su privukli zakoni koji će omogućiti rast plata u realnom sektoru, o kojima su vodili objedinjenu raspravu.

"Set zakona o povećanju plata smo u ovom momentu mogli da ponudimo. Ako budu stvoreni uslovi radit ćemo i neke dodatne mjere", rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske, u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

"Ne može se očekivati da budžet Republike Srpske sve plati realnom i javnom sektoru."
Radovan Višković, predsjednik entitetske Vlade

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović da je povećanje plaća realno planirano i da se može ispratiti budžetom entiteta.

Vlada Republike Srpske saopštila je 20. aprila da je na Londonskoj berzi prodala petogodišnje obveznice u iznosu od 300 miliona eura s kamatom od 4,75 posto. Tek nakon prodaje, Vlada je održala posebnu sjednicu i donijela Odluku o prihvatanju zaduženja.

Novac prikupljen prodajom obveznica namijenjen je za povećanje plata i penzija, kao i punjenje budžetskog deficita.

Izlazak na Londonsku berzu će tako poreske obveznike u Republici Srpskoj koštati dodatnih 375 miliona eura.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG