Linkovi

Na Sokocu uhapšeno devet osumnjičenih za ratne zločine


SIPA, arhiva
SIPA, arhiva

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su po nalogu Državnog tužilaštva devet osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Novosela u opštini Sokolac.

Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), uhapšeni su Milan Tupajić, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Radomir Obradović zvani "Dragan" nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Miladin Gašović, Jadranko Šuka, Željko Gašović, Momir i Branislav Kezunović.

Nešto kasnije uhapšena su još dvojica muškaraca nekadašnji komandir Vojne policije 2. rmtbr i njegov nekadašnji zamjenik - Momčilo Pajić i Aleksa Gordić.

Iz tužilaštva je saopšteno da su predmetom obuhvaćeni i pripadnik VRS-a K.N koji boravi u Kanadi i čije će izručenje biti zatraženo te Radislav Krstić koji se nalazi na izdržavanju kazne u Poljskoj.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo 22. septembra 1992. godine na području sela Novoseoci na Sokocu. Na teret im se stavlja zločin protiv čovječnosti, individualna i komandna odgovornost, kao i saučesništvo, učešće u zločinu i podstrekavanje istog, propisano Krivičnim zakonom BiH“, kazao je za BIRN BiH Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Osumnjičeni se terete za ubistvo 44 civila bošnjačke nacionalnosti i progon civilnog stanovništva sa navedenog područja.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubojstva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.
Tužilaštvo BiH

Radi se o zločinu počinjenom dana 21/22 septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva. Među ubijenim osobama, bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14 a najstarija 82 godine“, navedeno je iz Tužilaštva.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata, te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja, saopštilo je Tužilaštvo.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih“, dodaje se.

Ovim predmetom kao osumnjičeni, obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio zapovjednik 2. romanijske motorizirane brigade VRS, koji će biti ispitan u suradnji sa organima MRMKS i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

XS
SM
MD
LG