Linkovi

BiH: Protest prevoznika, zahtijevaju jeftinije gorivo


Prevoznici protestuju u Sarajevu, 9. marta 2022.
Prevoznici protestuju u Sarajevu, 9. marta 2022.

Prevoznici iz BiH su u srijedu 9. marta na protestnoj vožnji kroz Sarajevo zatražili, uz ostalo, pojeftinjenje goriva.

Zahtijevaju i reguliranje graničnih prijelaza i carinskih postupaka, s obzirom na to da su, kako tvrde, primorani na druga čekanja. Kako navode organizatori, u protestnoj vožnji sudjeluje stotinjak vozača kamiona.

Oni su, također, ukazali na nedostatak prevoznika u BiH, ilegalni rad, te neusuglašene zakone o saobraćaju i transportu na svim nivoi

Organizator protesta, kompanija My Job, saopćila je ranije da je ovo prvi put da se prevoznici okupljaju ujedinjeni u problemima koji su sve veći.

"Izlazimo na ulice glavnog grada BiH u nadi da će vlasti poduzeti sve mjere u njihovoj nadležnosti i jednom zauvijek shvatiti naše probleme, ali ih i riješiti", saopćila je ova kompanija pred početak protestne šetnje.

Zbog visokih cijena goriva, spornih licenci i dugog zadržavanja vozača na graničnim prelazima, prevoznici su se u srijedu okupili i u Banjaluci.

Protestnu vožnju organiziralo je Udruženje prevoznika bh. entiteta Republika Srpska, iz kojeg su ranije najavili sudjelovanje vozača oko 200 kamiona.

Njihov osnovni zahtjev je ukidanje akciza, kao posebnog vida poreza na gorivo.

Zastupnički dom Parlamenta BiH trebao bi u srijedu raspravljati o izmjeni Zakona o akcizama. Ukoliko bi bile usvojene ove izmjene, akcize na dizel, benzin, plin i plinska ulja bi bile ukinute.

Po litri goriva koje se proda na tržištu u BiH, trenutno se plaća akciza u iznosu od 0,30 maraka do 0,40 maraka, ovisno o vrsti naftnog derivata.

Cijena sirove nafte na svjetskim berzama premašila je 125 dolara za barel, a litra dizela na benzinskim pumpama u BiH košta i do 3, 36 marka (1,7 eura).

Cijene nafte porasle su za više od 30 posto nakon što je Rusija, koja je drugi najveći svjetski izvoznik, 24. februara započela invaziju na Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG