Linkovi

Komšić: Dodik ne želi dati saglasnost za helikoptere Oružanih snaga, zatražena pomoć od NATO-a i EUFORA-a


Požar kod Trebinja
Požar kod Trebinja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić uputio je u četvrtak, 12. augusta, pismo NATO štabu u Sarajevu, kao i komandantu EUFOR-a u BiH, u kojem traži da helikopteri pomognu u gašenju požara u BiH.

Komšić se na taj potez odlučio "s obzirom na to da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati suglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, te imajući u vidu da po Zakonu o odbrani sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati suglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH", saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg.

Iz Ministarstva odbrane BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili su da su dosad stigla dva zahtjeva za angažiranjem helikoptera Oružanih snaga, ali da dosad nisu stigla odobrenja za angažiranjem helikoptera.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za RSE nisu mogli potvrditi ni demantirati navode o tome da Dodik nije dao suglasnost za upotrebu helikoptera.

Na prostoru dvije općine i širem području jednog grada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) na jugu BiH aktivni su šumski požari i zatraženo je gašenje vatre iz helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH.

To je saopćeno u četvrtak ujutro, 12. augusta, iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a, u izvještaju tog Centra o požarima za posljednja 24 sata.

Prema izvještaju Civilne zaštite, na području Grada Čapljine u srijedu od 13:30 sati ponovno se aktiviralo požarište kod brda Budisavina. Jedan dio požarišta je nepristupačan zbog zagađenosti minama, pa se ne može gasiti sa kopna.

“Vatrogasci su stalno na terenu i kontrolišu požarište, za sada nema ugroženog stanovništva”, saopćeno je iz Civilne zaštite.

U izvještaju se navodi i da se u srijedu oko 15:50 sati kod Komadinovog vrela, općina Jablanica, pojavio požar ispod dalekovoda, vjerovatno od električnog pražnjenja.

“Požar je još aktivan i na nepristupačnom stjenovitom i strmom terenu. Vatrogasci su jutros ugasili jedno požarno čvorište u blizini Željezničke pruge. Gori šuma i nisko rastinje. U blizini nema ugroženog stanovništva”, navodi se u izvještaju Civilne zaštite HNK.

Dodaje se i da je u 8 sati iz OC (Operativnog centra, op. RSE) Jablanica stigao zahtjev za pomoć u gašenju požara iz helikoptera OS BiH.

Helikopter posjeduju Oružane snage BiH, a da bi došao na odredište, neophodna je saglasnost Predsjedništva, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga. Sva trojica članova Predsjedništva BiH se moraju usaglasiti da letjelica bude angažirana.

Radio Slobodna Evropa ranije je pisao o procedurama i komplikacijama koje se javljaju kad je riječ o angažiranju helikoptera Oružanih snaga.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG