Linkovi

BiH

BiH: Potvrđena optužnica protiv sutkinje zbog pribavljanja koristi svojoj sestri


Ilustracija
Ilustracija

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Drene Marin, sutkinje Okružnog suda u Prijedoru koja se tereti za povredu zakona od strane sudije, odnosno omogućavanja pribavljanja koristi svojoj sestri, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske tereti Marin da je od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine, u vršenju dužnosti sudije Osnovnog suda u Prijedoru, u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnih lica, s ciljem da pribavi korist svojoj sestri S.Z., advokatu iz Prijedora donijela nezakonita rješenja kojim ju je postavljala za branioca maloljetnih lica po službenoj dužnosti.

Na taj način, navodi se u optužnici, S.Z. su, na ime troškova zastupanja – odbrane, isplaćivane nagrade iz budžetskih sredstava suda i tako pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu većem od 7.285 konvertibilnih maraka (KM).

“Donošenjem nezakonitih rješenja osumnjičena je povrijedila odredbe Zakona o krivičnom postupku koje su bile na snazi u trenutku preduzimanja procesne radnje, odnosno donošenja rješenja, kojim je, između ostalog, propisano da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik po krvi u pobočnoj liniji do četvrtog stepena”, saopćeno je iz Republičkog javnog tužilaštva.

Nakon potvrđivanja optužnice, uskoro će biti zakazano ročište na kojem će se sutkinja Marin izjasniti o krivnji.

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su zaprimili odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojom se Drena Marin udaljava od vršenja dužnosti sudije Okružnog suda u Prijedoru do okončanja krivičnog postupka.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG