Linkovi

Požari na jugu i jugozapadu BiH, djelovali i kanaderi iz Hrvatske


Požar kod Mostara, 6. august 2021.
Požar kod Mostara, 6. august 2021.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine (BiH), samo u protekla 24 sata registrirano je dvadeset požara, saopćeno je u ponedjeljak 9. augusta iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a.

U redovnom, dnevnom izvještaju Operativnog centra uz ostalo se navodi da je na području Stoca požar, koji je izbio u petak, 6. augusta, na lokaciji Stolovi-Crnoglav i dalje aktivan.

"Požar se kreće prema naseljenim mjestima Zaušje, Stupišta i Podosoje. Na terenu su vatrogasci i lokalno stanovništvo", navodi u izvještaju Civilne zaštite HNK-a.

U ponedjeljak u 7 sati, kako se dodaje u saopštenju, izbio je požar na lokalitetu Rivine. Gori trava i nisko rastinje. Na terenu su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Stolac.

Na području Neuma, požar kod sela Zelenikovac i Hutovo je ugašen. Požar na platou Gornjeg Hrasna, koji se širio prema kućama u selima Podkula i Dašnica, je lokaliziran. Vatrogasci su na terenu i rade na saniranju požarišta, navodi se u jutrošnjem biltenu CZ-a.

Iz Civilne zaštite HNK-a javljaju i da je iz Profesionalne vatrogasne postrojbe (PVP) Čapljina na ispomoć u Neum otišlo dvanaest vatrogasaca sa tri vozila, kako bi pomogli u borbi sa požarom na području sela Hutovo, gdje je u nedjelju veći dio dana gorjela šuma.

Istovremeno, predsjednik Vlade Kantona 10, sa sjedištem u Livnu, Ivan Vukadin izrazio je u nedjelju u saopćenju za javnost zahvalnost zvaničnicima susjedne Hrvatske i ostalima u toj zemlji "koji nesebično pružaju bilo kakav vid pomoći pri gašenju požara u Općini Tomislavgrad".

U Vukadinovom saopćenju se podsjeća da su tokom protekla dva dana požari zahvatili veliki dio prostora općine Tomislavgrad, dok su u nedjelju zaprijetili imovini i kućama lokalnog stanovništva.

"Vlada Republike Hrvatske nesebično je uputila danas dva svoja aviona Canadair CL-415 iz sustava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH s ciljem stavljanja pod kontrolu i gašenja požara na području općine Tomislavgrad", dodaje se u saopćenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG