Linkovi

BiH: Povećane kazne za planiranje terorističkog napada


Maksim Božić i Edin Hastor u sudnici Suda BiH
Maksim Božić i Edin Hastor u sudnici Suda BiH

Uvaživši žalbe Državnog tužilaštva, Sud BiH je povećao kazne zatvora Maksimu Božiću i Edinu Hastoru sa ukupno šest i po na devet godina zbog planiranja počinjenja terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli.

Apelaciono vijeće osudilo je Božića na šest godina, a Hastora na tri godine zatvora, dok su prvostepenom presudom bili osuđeni na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora.

Oni su proglašeni krivim da su, kao “pripadnici radikalnog selefijskog pokreta”, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali izvršenje terorističkog napada na području BiH.

Kako se navodi u prvostepenoj presudi, “utvrđeno je da je Božić od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kojima je stvarao uslove za izvršenje terorističkog čina u namjeri da zastraši stanovništvo i prislili organe vlasti Bosne i Hercegovine na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture Bosne i Hercegovine”.

Prema presudi, Božić i Hastor planirali su napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Tuzli.

Optužnica protiv Božića i Hastora podignuta je u julu 2018. godine, a optuženi su negirali krivicu mjesec dana kasnije.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG