Linkovi

Protest policajaca ispred Predsjedništva BiH, traže povećanje plata


Protest policijskog sindikata, April 28, 2021.
Protest policijskog sindikata, April 28, 2021.

Članovi Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini (BiH) održali su u srijedu, 28. aprila, mirni protest ispred Predsjedništva BiH, kako bi zatražili povećanje plata.

Na protestu u srijedu svoje nezadovoljstvo platama izrazili su policijski službenici zaposleni u državnim policijskim agencijama u BiH iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih organa.

Iz Saveza su poručili da su plate zaposlenih u policijskim organima ostale na nivou prethodnih devet godina iako je u međuvremenu, u odnosu na 2012. godinu kada je došlo do smanjenja plaća, budžet institucija BiH povećan sa 950 miliona na milijardu i 27 miliona KM ili procentualno za 8 posto.

"Izašli smo ponovo na proteste zbog dorade budžeta koje je Predsjedništvo vratilo na Vijeće ministara gdje su državni policajci opet uskraćeni, iako nam je bilo predviđeno povećanje primanja. Povodom toga opet smo se okupili pred Predsjedništvom da im ukažemo da smo mi državna policija i da moraju brinuti o nama", kazao je Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata.

Dragan Krvavac, Predsjednik Federacije policijskih sindikata u BiH, 28 april 2021.
Dragan Krvavac, Predsjednik Federacije policijskih sindikata u BiH, 28 april 2021.

Dodao je da Vijeće ministara, koje je poslodavac, "ne uspostavlja nikakve socijalne dijaloge".

"Državna policija danas ima sto problema, a pod hitno trebaju donijeti Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, zatim Zakon o policijskim službenicima BiH koji je trebao doživjeti brojne promjene, nema ni pravilnika o policijskim uniformama koji stoji negdje u ladici", kazao je Dragan Krvavac.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG