Linkovi

Podignut stepen osiguranja diplomatskih misija u BiH


Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Neformalna grupa građana u glavnom gradu BiH Sarajevu na skupu podrške građanima Pojasa Gaze i Zapadne Obale, 22.10.2023.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Neformalna grupa građana u glavnom gradu BiH Sarajevu na skupu podrške građanima Pojasa Gaze i Zapadne Obale, 22.10.2023.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine je podigla stepen osiguranja za sve objekte od vitalnog značaja, kao i objekte diplomatskih misija u Bosni i Hercegovini, povodom trenutnih dešavanja u Gazi, kao i posljednjih napada u Belgiji i Francuskoj, piše FENA prenosi RSE.

"Direkcija je povećala stepen obezbjeđenja ambasade i rezidencije ambasadora 'Države Palestine u Bosni i Hercegovini' te je uputila zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da pojačaju prisustvo policijskih službenika u blizini navedenog objekta", navodi se iz Direkcije u izjavi za Fenu.

Upućena je i depeša svim sigurnosnim službama u Bosni i Hercegovini, da u svrhu zaštite i očuvanja građana, kao i kulturoloških i vjerskih objekata, "pojačaju prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za jevrejsku i palestinsku zajednicu u Bosni i Hercegovini".

U Sarajevu je 22. oktobra održan skup podrške palestinskom narodu na kojem je nekoliko hiljada građana zatražilo prestanak granatiranja Pojasa Gaze.

Skup je organizovalo udruženje Palestinska zajednica u BiH.

Građani su nosili palestinske zastave i transparente.

Izrael je nakon napada Hamasa uzvratio svakodnevnim zračnim napadima, a naređena je i evakuacija stanovništva sa sjevera Gaze.

U nedjelju je Izrael poručio da će svi oni koji ostanu na sjeveru Pojasa Gaze biti smatrani simpatizerima "terorističke organizacije".

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je izvijestilo da se broj ubijenih u Gazi od 7. oktobra povećao na 5.087, što je skok od 436 od nedjelje. Više od 15.273 osobe su povrijeđene.

Gaza je u potpunoj blokadi, bez vode, struje, hrane ili goriva. Prvi kamioni pomoći u enklavu su ušli 15. dana rata iz Egipta.

Specijalna predstavnica UNICEF-a za Palestinu Lucia Elmi rekla je 21. oktobra da je milion djece u Pojasu Gaze hitno potrebna zaštita i humanitarna pomoć, jer je sukob izazvao nestašicu raznih zaliha i dnevnih potrepština.

Ona je naglasila da su zalihe koje dolaze u pojas Gaze preko prijelaza Rafah nedovoljne, dok je pozvala na hitan prekid vatre za isporuku održivije pomoći opkoljenoj enklavi.

Oko 1,6 miliona ljudi, najmanje 60 posto stanovništva Gaze, raseljeno je kao rezultat tekućih izraelskih napada.

Izrael navodi da Hamas i dalje drži više od 200 talaca u Gazi, kao i da je ova grupa, koju SAD i EU označavaju kao terorističku, odgovorna za smrt 1.400 Izraelaca.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG