Linkovi

BiH: Podignuta prva optužnica za ratovanje u Ukrajini


Državno tužilaštvo podiglo je optužnici protiv Gavrila Stevića, nastanjenog u Banja Luci koja ga terete za protivzakonito pridruživanje paravojnim formacijama u Ukrajini.

Stević se, prema optužnici koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, tereti da je tokom 2014. preko graničnog prelaza iz BiH otišao u Beograd, odakle je sa međunarodnog aerodrome “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

“Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno sa drugim osobama iz Srbije i BiH, protivzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice ‘Jovan Šević’ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine” saopšteno je iz Tužilaštva.

Stević je, prema navodima Tužilaštva, u okviru jedinice “Jovan Stević” zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja mjeseca septembra 2014. godine.

Optužnica protiv Stevića je prva koju je Državno tužilaštvo podiglo za boravak na ratištu u Ukrajini i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u toj zemlji.

Sa druge strane, sudovi u Srbiji su od 2015. osudili 30 osoba jer su se borile na strani proruskih jedinica u Ukrajini. Svi osuđeni su postigli sporazume o priznanju krivnje koji su, za većinu njih, rezultirali uslovnim kaznama u trajanju od oko godinu dana. Trojica počinitelja su osuđeni na šest mjeseci kućnog pritvora.

Pored osuđenih, još 16 državljana Srbije je u susjednoj državi optuženo za učešće u borbenim aktivnostima u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG