Linkovi

BiH: Pet afganistanskih migranata pod sumnjom za terorizam


Migranti u kampu u Velikoj Kladuši. Foto: AP
Migranti u kampu u Velikoj Kladuši. Foto: AP

U Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu u prva dva mjeseca 2019. godine smješteno je šest migranata porijeklom iz Afganistana. Njih pet pod sumnjom je za veze sa međunarodnim terorizmom. Šesti muškarac dovodi se u vezu sa krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Inspektori za strance su predmetne osobe, tvrde u saopćenju. locirali na osnovu pojačanih mjera i radnji profiliranja sigurnosno-interesantnih lica među migrantima, te kroz suradnju i razmjenu informacija Službe s domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka.

Radi se u muškarcima od kojih su trojica u dvadesetim, a dvojica u tridesetim godinama. U saopćenju Službe za poslove sa strancima navode se i njihovi inicijali.

Služba, navedeno je, trenutno u suradnji s partnerskim agencijama i zemljama porijekla provodi postupak potvrđivanja identiteta kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za udaljenje istih s teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja", saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Dodaje se i da će kapaciteti i spremnost Službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova biti dodatno osnažene dobivanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristit će se za efikasnije otkrivanje lica koja se dovode u vezu s terorizmom.

XS
SM
MD
LG