Linkovi

BiH parlamentarci u SAD- Razlike i spremnost na kompromis


BiH parlamentarci u SAD- Razlike i spremnost na kompromis
BiH parlamentarci u SAD- Razlike i spremnost na kompromis

U Washingtonu ovih dana boravi osmočlana parlamentarna delegacija iz BiH. Oni su danas bili gosti u Američkom institutu za mir gdje su govorili na temu "Politika u BiH: Da li je napredak moguć".

Današnju panel diskusiju su organizirali Američki institut za mir i Nacionalni Demokratski institut. I jedni i drugi su već dugo prisutni u regionu. Američki institut za mir nepristranim analizama i nastojanjima da različite aktere privoli na raspravu o političkim opcijama, a Demokratski nacionalni institut podrškom na terenu, sa uredima u Sarajevu i Banja Luci, na razvoju političkih partija, zakonodavstva, civilnog društva i demokracije u cijelini.

Uz prisustvo svih članova parlamentarne delegacije: Branislava Borenovića iz PDP-a, Marinka Čavara iz HDZ-a, Nermine Kapetanović iz SDA, Mire Popović iz DNS-a, Nermine Zaimović-Uzunović iz SDP-a, govorili su Azra Hadžiahmetović iz Stranke za BiH, Lazar Prodanović iz Saveza nezavisnih socijal-demokrata i Martin Raguž iz HDZ 1990'te.

Ono u čemu se svi slažu je evropski put BiH i članstvo u NATO savezu, ali se razlikuju u vidjenjima tog puta.

Dok za gospodju Hadžiahmetović i njenu partiju Dayton više nije odgovor na putu za EU, za gospodina Prodanovića i njegovu vladajuću partiju u Republici Srpskoj Dayton treba poštovati, a entiteti trebaju zadržati zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Za Martina Raguža i HDZ 1990 ključno je pitanje standardiziranja individualnih i kolektivnih prava. On kaže da je Dayton zaustavio rat, ali je tri konstitutivna naroda u BiH doveo u neravnopravan položaj, ukazujući poebno, kako je rekao, na sadašnju neravnopravnost Hrvata u parlamentarnom odlučivanju.

Tu su i razlike oko uključenosti medjunarodne zajednice u proces neophodnih promjena u BiH.

Ipak, svi se slažu da je napredak moguć. Pitali smo ih da za Glas Amerike kažu šta je minimum na kojem insistiraju, a šta je maksimalni kompromis na koji mogu pristati. O tome šta su rekli pogledajte na video snimci.

XS
SM
MD
LG