Linkovi

U BiH 1.498 novozaraženih, preminulo 30 osoba


A doctor takes a nasal swab sample to test for COVID-19 at the Cocodrilos Sports Park in Caracas, Venezuela, Ilustracija: Saturday, Sept. 19, 2020, amid the new coronavirus pandemic. (AP Photo/Matias Delacroix)
A doctor takes a nasal swab sample to test for COVID-19 at the Cocodrilos Sports Park in Caracas, Venezuela, Ilustracija: Saturday, Sept. 19, 2020, amid the new coronavirus pandemic. (AP Photo/Matias Delacroix)

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 časa registrovano je novih 1.498 slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je 30 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, saopšteno je iz nadležnih entitetskih institucija.

U Federaciji BiH umrla je 21 osoba, a u Republici Srpskoj 9 osoba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH saopšteno je u petak da je virus korona pronađen kod 801 osobe, među više od dvije i po hiljade testiranih uzoraka. Novi slučajevi su, kako se navodi, registrovani u svim kantonima.

Virus korona je, od početka epodemije u Federaciji BiH potvrđen kod 30.601 osobe. Do 30. Oktobra umrlo je 777 osoba. Izliječena su 19.282 pacijenta.

Krizni štab Federacije BiH preporučio građanima da ograniče kretanje zbog pogoršanje epidemiološke situacije, kao i da izbjegavaju javna i privatna okupljanja.

Starijim osobama, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitinu opremu. U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, preporučuje im se da to učine od 11.00 do 13.00 časova.

Krizni štab podsjeća na naredbu od 26. oktobra o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i na otvorenom.

Novom naredbom, kako je saopšteno iz Kriznog štaba, naloženo je kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i opštim, kantonalnim i specijalnim bolnicama da, osiguraju 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od virusa korona.

U Republici Srpskoj (RS) u posljednja 24 časa evidentirano je 648 novih slučajeva zaraze virusom korona, što govori da je nastavljen trend nepovoljnih brojki, rekao je na konferenciji za novinare u petak direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Najavio je da će biti održan sastanak predstavnika Instituta i pojedinih lokalnih zajednica u RS radi predlaganja novih mjera koje bi mogle biti strožije.

Do sada su u RS-u potvrđena 17.004 slučaja virusa korona. Preminulo je 409 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, a do sada se oporavilo 8.278 osoba. Testirano je više od 100 hiljada stanovnika RS.

Trenutno se u bolnicama u RS liječi 661 osoba.

Iz Vlade Distrikta Brčko saopšteno je da je na području Brčkog 46 novozaraženih. Nije bilo smrtnih slučajeva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG