Linkovi

Optužnica zbog zloupotrebe položaja protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za zloupotrebu položaja protiv Sadika Ahmetovića, nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH, saopšteno je u četvrtak 10. decembra iz ove pravosudne institucije.

Ahmetović se tereti za koruptivno krivično djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlasti i potpisivanjem ugovora o djelu, omogućio uposleniku sticanje nezakonite imovinske koristi, nanijevši štetu budžetu BiH.

U vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti BiH 2011. i 2012. godine Ahmetović je potpisao Ugovor o djelu i time pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, rođenom 1983. godine.

S tim Ugovorom o djelu stvorio je privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Međutim, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke.

Na navedeni način, optuženi Ahmetović je omogućio navedenom da prima naknadu prema Ugovoru o djelu, iako je znao da navedeni opisane poslove nije radio.

Na taj način je omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema Ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom 15.680 KM (7.840 eura) za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je iskorištavanjem svog službenog položaja, ministra sigurnosti, pribavio protupravnu imovinsku korist Bektić Adnanu, u iznosu većem od 10 000 KM, (5.000 eura) čime je počinio kaznneo djelo-zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG