Linkovi

BiH: Optužnica protiv šest osoba zbog korupcije u zapošljavanju u Graničnoj policiji


Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šest osoba koje se terete da su zahtijevale i primale od 10.000 do 30.000 konvertibilnih maraka (KM) od kandidata za radna mjesta u Graničnoj policiji BiH, te je zatraženo oduzimanje nezakonito stečene imovine u iznosu preko 100.000 maraka.

Prema saopćenju Državnog tužilaštva, podignuta je optužnica protiv Rejhana Rakovića, uposlenika Granične policije i predsjednika Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem uposlenika, Ensara Salčinovića, uposlenika Granične policije, Kanita Čakića, Armina Otuzbira, Mirze Ramljaka i Ivice Sablje, člana Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem uposlenika.

Optužnica je podignuta zbog koruptivnog djelovanja u procesu konkursa za zaposlenje u Graničnoj policiji BiH, nezakonitog zahtijevanja i primanja velikih iznosa novca od kandidata u procesu, kao i drugih povezanih krivičnih djela.

“Optuženi se terete da su, djelujući kao uvezana grupa, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zlouporabe položaja, ishodili i omogućili veći broj bodova, kao i prijem istih u radni odnos u Graničnoj policiji, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali od kandidata novac u iznosu od 10.000 do 30.000 KM, kako bi u okviru svojih ovlasti pogodovali njihovom prolasku na konkursu i uposlenju u Graničnoj policiji.

Navode iz optužnice Optužba će dokazivati pozivanjem 34 svjedoka i stručnih svjedoka – vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Prema saopćenju, Tužilaštvo je zatražilo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosi od više od 100.000 KM, koja je zaplijenjena u tužilačkoj i policijskoj akciji.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG