Linkovi

INO BiH poziva na prekid šutnje o grobnicama: “Na zgarištu kostiju i mala dječija naušnica”


Arhiv - Ekshumacija u Vlasenici
Arhiv - Ekshumacija u Vlasenici

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), potvrdila je da su od početka januara do kraja septembra ove godine ekshumirani posmrtni ostaci 70 žrtava proteklog rata.

Svaka od ekshumacija teška je na svoj način prvenstveno za porodice nestalih, ali i za istražitelje i ostale osobe u procesu.

“Na lokalitetu Dobro Polje u Kalinoviku su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje devet žrtava proteklog rata. Prilikom ekshumacije ovih žrtava na terenu je pronađena i žica što zapravo sugeriše da su žrtve bile vezane, te da su tako i likvidirane i bačene u provaliju”, govori Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

U junu ove godine ekipa BIRN-a BiH provela je dan na terenu na području Kalinovika sa istražiocima.

Fazlić dodaje da su na lokalitetu Pribošijevići (opština Rogatica) pronađeni posmrtni ostaci najmanje četiri žrtve proteklog rata, a pretpostavlja se da se radi o članovima jedne porodice, među kojima je bila i petogodišnja djevojčica, koji su nestali u ljeto 1992. godine.

“Kosti su jednim dijelom ugljenisane, što znači da su žrtve nakon likvidacije zapaljene. Na zgarištu kostiju pronađena je jedna mala dječija zlatna naušnica”, objasnila je Fazlić.

BIRN BiH je u oktobru izvještavao o ovoj ekshumaciji.

U razgovoru ističe da je najveći izazov u procesu potrage za nestalima nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica.

“Na sceni i dalje vlada ‘zavjet šutnje’ jer oni koji znaju gdje se grobnice nalaze ne žele da to kažu i olakšaju svoju savjest, već i dalje kriju tragove zločina počinjenih prije skoro 30 godina i dozvoljavaju da porodice nestalih i dalje pate i tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih”, kaže Fazlić.

Iz Instituta za nestale osobe BiH apeluju na one koji znaju ili imaju bilo kakvu informaciju koja bi mogla dovesti do lokacije grobnice da progovore o tome. BIRN BiH ranije je pisao i kako je pandemija koronavirusa, osim nedostatka informacija, utjecala na pronalazak nestalih.

U BiH se, prema podacima INO-a, u ovom času traga za 7.628 žrtava proteklog rata.

XS
SM
MD
LG