Linkovi

Vojnici iz BiH u Afganistanu: Mi smo profesionalci


Vojnici iz BiH u Afganistanu: Mi smo profesionalci
Vojnici iz BiH u Afganistanu: Mi smo profesionalci

“Mogu reći da se radi o zaista dobrim vojnicima. Obavljaju izvanredan posao na dužnosti zaštite baze i njihov angažman je već dobio visoke ocjene.”

Iz sjedništa NATO saveza u Briselu danas je našem briselskom dopisniku ponuđen nesvakidašnji video zapis o tome kako svoju dužnost obavlja jedna od jedinica iz sastava multinacionalnih snaga u Afganistanu. Ovoga puta nije riječ o američkim, britanskim ili vojnicima neke veće i značajnije sile, već o bosanskohercegovačkim vojnicima koji u okviru misije ISAF, obavljajuju vojne dužnosti u afganistanskoj provinciji Helmand.

Njihova baza je u Gerešku, redovno patroliraju, osiguravaju prilaz bazi… na visokom profesionalnom nivou obavljaju i druge zadatke.

Kapetan Ahmetović kratko kaže:

“Naš zadatak, kao zaštitne jedinice, je da štitimo Camp Price.”

Vojnik Bavandar dodaje:

Vojnik Bavandar
Vojnik Bavandar

“Imamo priliku, da tako kažem, da pokažemo koliko smo dobri u službi. Samo je jedan način da se bude profesionalac i to je jedini put koji je pred nama i misija u kojoj se moramo dokazati…”

Jedinica iz BiH je angažovana u okviru danskog kontigenta snaga ISAF-a. Danci za njih imaju samo riječi hvale, a zamjenik komandanta danske borbene grupe, pukovnik Pedersen kaže:

“Mogu reći da se radi o zaista dobrim vojnicima. Obavljaju izvanredan posao na dužnosti zaštite baze i njihov angažman je već dobio visoke ocjene. To praktično znači da smo sada u stanju da više borbenih jedinica rasporedimo na terenu, kako bi obavljale svoje dužnosti”

Pitanje koje Bosancima i Hercegovcima nerijetko postavljaju u kampu je: da li im činjenica što dolaze iz različitih naroda predstavlja problema.

Vojnik Bavandar na takvo pitanje odgovara:

“Ne, ne…. mi smo profesionalci. Kod nas nema mjesta za takvo nešto, mi smo kolege i vojnici… to je ono što je jedino važno.”

Kapetan Ahmetović
Kapetan Ahmetović

Na kraju NATO-vog video-zapisa o bosanskohercegovačkim vojnicima angažiranim u okviru NATO snaga u Afganistanu kapetan Ahmetović ističe:

“Veoma sam ponosan na moje ljude. Znate…. ovdje imamo vojnike iz sve tri nacije, znate da su one bile u ratu, tukle se međjusobno. Većina njih su bivši borci. Ali, sada su spremni da daju živote jedni za druge , a to je zaista dobra stvar.”

XS
SM
MD
LG