Linkovi

Policajci u Mostaru pretukli mladića, udaljeni s dužnosti


Screenshot iz videa na kojem se vidi kako policajci tuku mladića u Mostaru / Pogled.ba
Screenshot iz videa na kojem se vidi kako policajci tuku mladića u Mostaru / Pogled.ba

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK-a), jednog od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, najoštrije je osudilo brutalni ispad policijskih službenika koji se dogodio u Mostaru 10. aprila.

Reakcija je uslijedila nakon što je objavljen snimak na kojem dvojica policajaca udaraju i obaraju na pod mladića.

Video je objavljen na YouTube kanalu.

U saopćenju MUP-a HNK kažu da za ispad “nema opravdanja”.

Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlaštenja i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko izvinjavamo cjelokupnoj javnosti, a posebno mladiću prema kojem se postupalo”, kazali sui z MUP-a HNK-a.

Navodi se da su dvojica policijskih službenika odmah udaljeni s dužnosti te da je pokrenuta unutrašnja istraga u kojoj će se ispitati svi aspekti ovakvog ponašanja, te utvrditi postojanje elemenata krivične odgovornosti policijskih službenika.

Početna informacija o događaju je proslijeđena i Tužiteljstvu HNK-a.

"Ovakvom ponašanju i ovakvim licima ne može i ne smije biti mjesto među policijskim službenicima", navode iz MUP-a.

Nakon objavljenog snimka reagirao je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg te oštro osudio policijsko nasilje koje se dogodilo.

"Videosnimci na kojima se jasno vidi kako dva policajca premlaćuju mladića ispred ulaznih vrata u stambenu zgradu izazivaju zgražanje i nemir, zahtijevaju bezrezervnu osudu i neodgodivo postupanje MUP-a HNŽ-a odnosno adekvatno sankcioniranje. Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi, primijenjena količina grubosti ničim se ne može opravdati", stoji u izjavi predsjednika Hercega.

Nadalje se navodi da su počinitelji ovim osramotili i sebe i svoju službenu uniformu, "povrijedivši time ugled njihovog časnog poziva i njihovih časnih kolega policajaca".

"Očekujem, stoga, žurnu i profesionalnu reakciju Ministarstva, promptno provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinitelja. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir", kazao je Herceg.

I gradonačelnik Mostara Mario Kordić zatražio je da budu kažnjena i do kraja istrage suspendirana dva policajca koji su tukli mladića i svojim nedoličnim postupanjem narušili ugled policije.

"Povodom snimka koji se sinoć pojavio na društvenim mrežama, a na kome se vidi kako dvojica policijskih službenika zadaju više udaraca muškarcu koji je prekršio zabranu kretanja za vrijeme policijskog časa, najoštrije osuđujem neprimjereno postupanje i brutalno ponašanje policijskih službenika", saopštio je mostarski gradonačelnik.

Osoba koja je poslala snimak medijima navela je da se premlaćivanje dogodilo zbog kršenja policijskog sata koji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počinje u 21.00 sat.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG