Linkovi

BiH: Bez smještaja u mjesec dana registrirano više od 1.750 migranata


Većina migranata izvan prihvatnih centara pronađena je u Unsko-sanskom kantonu i Sarajevu.
Većina migranata izvan prihvatnih centara pronađena je u Unsko-sanskom kantonu i Sarajevu.

Od ukupno 1.927 migranata identificiranih u Bosni i Hercegovini (BiH) u periodu od 17. marta 2021. do 19. aprila, 1754 su izjavila da nisu smješteni ni u jednom prihvatnom centru u BiH objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH.

Prikupljanje podataka o migrantskoj populaciji u BiH IOM je proveo sa Službom za poslove za strancima BiH.

Svrha je bila da se napravi procjena broja migranata bez ikakvog smještaja.

U ovom periodu zabilježena su i dva tražitelja azila u BiH.

Od ukupnog broja, 42 posto ljudi u pokretu u BiH je iz Afganistana i 29 posto iz Pakistana, ostali su porijeklom iz Maroka, Alžira, Irana, Papua Nove Gvineje, Sirije, Somalije, Sudana i Palestinske teritorije.

Prema podacima IOM-a, od 1.754 migranta bez smještaja, oko 1.535 migranata izjavilo je da je u BiH ušlo iz Srbije, 218 iz Crne Gore i jedan iz Hrvatske.

Podaci razvrstani prema spolu pokazuju da su većina migranata bez smještaja muškarci, njih oko 1.528, dječaka je 69, 43 su žene, djevojčica je 20, a u 94 slučaja spol je nepoznat.

Sveukupno, odrasli muškarci predstavljaju 84 posto ukupnog broja migrantske populacije identificirane izvan prihvatnih centara.

Prema prikupljenim podacima, 70 posto dječaka i djevojčica je iz Afganistana.

Prikupljanje podataka provedeno je u četiri kantona, na 76 lokacija, od čega 46 lokacija u osam općina Unsko-sanskog kantona (USK), 17 lokacija u šest općina u Kantonu Sarajevo (KS), pet lokacija u jednoj općini u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i 16 lokacija u 12 općina u Tuzlanskom kantonu (TK).

Većina migranata izvan prihvatnih centara pronađena je u USK-u – 1.295, i Sarajevu - 362, dok je manji broj bio u TK-u i HNK-u.

Oko 200 migranta koji su van kampova u BiH prijavilo je medicinske probleme, najčešće šugu ili bolove u nogama, rukama ili leđima.

Većina migranata navela je da je njihovo konačno odredište Italija (38 posto), a slijede Francuska (20 posto) i Njemačka (20 posto), Belgija (10 posto) i Švicarska (4 posto).

U Federaciji BiH, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj i u njima je smješteno oko 2.300 migranata i izbjeglica. U USK rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa i u njima je smješteno oko 2.200 osoba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG