Linkovi

Na jugu BiH u borbu s požarima uključeni helikopter i kanader


Ilustracija
Ilustracija

Na jugu i jugozapadu Bosne i Hercegovine (BiH) i dalje traje bitka s požarima, koji već danima uništavaju šumska područja i na nekim mjestima prijete da ugroze naselja, potvrđeno je u petak 22. jula iz službi civilnih zaštita.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine (BiH) za vikend najavljuje veoma toplo vrijeme s temperaturama do 42 stepena, što bi dodatno moglo otežati situaciju na područjima zahvaćenim požarima.

Na području Čvrsnice, jedne od najviših planina BiH, požar je aktivan sedmi dan.

U petak, 22. jula, su na ovom području djelovali helikopter Helikopterskog servisa entiteta Republike Srpske, koji je imao 20 preleta, te kanader Ministarstva obrane Republike Hrvatske, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Drago Martinović.

U Parku prirode Blidinje, na jugu BiH, do sada je opožareno oko 150 hektara.

Stanje nije dobro, kaže Martinović, jer je počeo puhati vjetar, ali se nada efikasnosti kanadera za koji je odobreno deset preleta.

Na terenu su i vatrogasci, gorska služba spašavanja, pripadnici Crvenog križa, dobrovoljci.

U dolini Neretve, intenzitet požara je nešto slabiji, ali je još aktivan jedan krak požara na planinskom lokalitetu Boračkog jezera kod Konjica, tvrde nadležni.

Helikopterske posade Oružanih snaga BiH također su od proteklog vikenda gasile požare aktivne na lokalitetima Boračko jezero u blizini Konjica, Čitluka i Posušja.

Iz Štaba civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona ranije je rečeno kako je nezahvalno davati ocjene o stanju požara, zbog visokih temperatura i mogućnosti njihovog ponovnog aktiviranja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG