Linkovi

Šta pad lire znači za izvoznike iz BiH?


Bosanskohercegovački proizvodi
Bosanskohercegovački proizvodi

Najznačajniji je izvoz ulja, brašna, mesa i željeza.

Pad turske lire u odnosu na dolar za 40 posto nagnao je na razmišljanje i privrednike Bosne i Hercegovine.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kao i u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kažu da trenutno nema negativnih efekata po bh. izvoznike jer je ono najvažnije – izvoz mesa dogovoren u eurima. No, dugoročno gledano, bh. proizvodi bi na turskom tržištu mogli biti skuplji, a time i nekonkurentniji.

Bosna i Hercegovina prošle godine izvezla je u Tursku roba u vrijednosti od 432 miliona maraka (oko 216 miliona eura), u prvoj polovini ove godine oko 191 milion maraka (oko 100 miliona eura).

Najznačajniji je izvoz ulja, brašna, mesa, željeza i proizvoda iz namjenske industrije.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, neke kompanije koje izvoze ulje sklopile su ugovor u lirama, te negativne efekte mogu imati uljari.

Što se tiče mesa, izvoz je dogovoren u eurima, objašnjava predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

"Ono što je sigurno je da proizvođači mesa u prvoj fazi neće imati problema, jer je izvoz mesa ugovoren u eurima. Ako bi to dugoročno potrajalo i ako bi bilo još značajnijeg pada lire moglo bi se u nekom momentu desiti da mi postanemo nekonkurentni odnosno skupi", navodi Vasić.

Privredna komora Federacije BiH kontaktirala je svoje članice da vidi koje kompanije imaju sklopljene ugovore o izvozu u Tursku vezane za liru, no kako kaže Mirsad Jašarspahić svi koji su se do sada javili imaju ugovore u eurima i na njih se neće odraziti ovaj pad lire.

"Oni koji imaju ugovore u eurima oni su u povoljnijem položaju nego do sad. To se odnosi čak i na firme koje uvoze robe iz Turske jer će za taj novac dobiti više. Najveći izvođač suncokretovog ulja iz BiH u Tursku je Bimal Brčko, a oni takođe imaju sklopljene ugovore u eurima. Što se tiče namjenske industrije oko 95 posto njih ima ugovore u eurima kao i u metalnom sektoru, tako da tu trenutno nema problema izuzev te neke ukupne atmosfere, opreza u daljem ugovaranju itd", ističe Jašarspahić.

U BiH ne vjeruju da će ova kriza u odnosima između Turske i SAD-a potrajati. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović smatra da će ove dvije jake ekonomije ipak postići dogovor.

"Mi priželjkujemo stabilizaciju turske valute i uopšte ekonomskih prilika u toj zemlji. Imamo informacije da njihove institucije rade predano na tome", ističe Šarović.

Šarović: Priželjkujemo stabilizaciju turske valute
Šarović: Priželjkujemo stabilizaciju turske valute

Iako ne očekuje da će kriza potrajati predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić napominje da bi u slučaju da lira nastavi padati to učinilo turske proizvode u BiH jeftinijim i konkurentnijim.

On podsjeća da je uvoz roba iz Turske u BiH dvostruko veći nego izvoz bh. proizvoda u Tursku.

"Ako posmatramo uvoz onda bi turske robe mogle da postanu još konkurentnije ovdje, pa a se čak i promijeni odnos uvoza i izvoza, jer ako bi lira dalje padala vjerovatno bi turski proizvodi postali još jeftiniji, jer je marka vezana za euro", riječi su Vasića.

I ekonomista Zoran Pavlović mišljenja je da vrijeme krize može ugroziti dogovorene poslove, naročito kada je u pitanju mala ekonomija kao što je bosanskohercegovačka.

"Pošto se u Turskoj radi o 40 posto inflacije onda će sva roba koju uvoze pa i ona iz Bosne i Hercegovine postati skuplja za njihovo stanovništvo, a kupovna moć ostaje ista, što znači da će manje naših proizvoda kupovati. S druge strane, turski proizvođači koji izvoze robu u zemlje EU, pa i BiH će imati dodatni motiv da pojeftine robu i da povećaju svoj izvoz", kaže Pavlović.

Prema podacima Privredne komore FBiH BiH iz Turske najviše uvozi tekstil i namještaj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG