Linkovi

BiH izručila Moskvi ruskog državljanina


Zastava BiH
Zastava BiH

Osumnjičeni pomagač ilegalne oružane grupe Magomed Isakov izručen je iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, navodi se u saopštenju Generalnog tužilaštva Ruske Federacije.

"Na zahtjev ruskog tužioca, nadležni organi u Bosni i Hercegovini izručili su ruskog državljanina Magomeda Isakova u Rusiju. On je optužen za pomaganje pripadniku ilegalne naoružane grupe", javila je agencija TASS.

Isakov je osumnjičen da je prekršio Krivični zakon Ruske Federacije. Prema istrazi, od decembra 2013. do juna 2014. godine na teritoriji Republike Dagestan, rukovodeći se ekstremističkim idejama, dobrovoljno je pružao pomoć učesniku ilegalne oružane grupe, javila je agencija TASS.

"Snabdijevao je vojnika hranom, odjećom, lijekovima i drugim stvarima neophodnim za život", navodi se u saopštenju.

Nakon što je Isakov pobjegao, za njim je raspisana međunarodna poternica.

U maju 2017. godine zadržan je u BiH, poslije čega je Rusija poslala zahtjev za njegovo izručenje zbog krivične odgovornosti.

Magomed Isakov je stigao u Moskvu pod nadzorom Ruske federalne zatvorske službe i ruskih službenika Interpolovog ureda, javila je agencija TASS.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG