Linkovi

BiH izgubila status COVID "bezbjedne zemlje" na EU listi


Policajka na graničnom između Hrvatske i Slovenije pokazuje digitalni Covid pasoš EU 2. juna 2021. godine.
Policajka na graničnom između Hrvatske i Slovenije pokazuje digitalni Covid pasoš EU 2. juna 2021. godine.

Vijeće Evropske unije (EU) ukinulo je status COVID-19 "bezbjedne države" Bosni i Hercegovini (BiH), saopšteno je iz ove institucije u četvrtak, 23. septembra. 

BiH je tako postala posljednja država regije kojoj je ukinut ovaj status, što znači da građani BiH neće moći putovati u države EU bez važnog razloga.

„Nebitna putovanja u EU iz zemalja ili entiteta koji nisu navedeni u Aneksu i podliježu privremenim ograničenjima putovanja. To ne dovodi u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje putovanja bez važnog razloga u EU za potpuno vakcinisane putnike”, navodi se u saopštenju Vijeća.

Zdravstvene institucije BiH zabilježile su 852 nova slučaja zaraze korona virusom i 26 smrtnih slučajeva izazvanih zarazom, pokazuju podaci od četvrtka, 23. septembra.

COVID-19 „bezbjedne države” su one koje u posljednjih 14 dana bilježe maksimalno 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

Ranije u toku mjeseca EU je ukinula status „bezbjedne zemlje” svim ostalim državama regije.

EU svake dvije nedjelje ažurira listu država koje se mogu smatrati bezbjednim u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji pojedinačno.

Restrikcije za putovanja za državljane takozvanih trećih zemalja je EU uvela na proljeće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19 u cilju smanjenja širenja zaraze.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG