Linkovi

BiH: Iskustva nastavnika pred kamerama


Maja Pastuović, nastavnica engleskog jezika u OŠ 'Ivo Andrić' Banja Luka
Maja Pastuović, nastavnica engleskog jezika u OŠ 'Ivo Andrić' Banja Luka

Nakon obustave nastave u cilju sprječavanja širenja korona virusa, nastavnici osnovnih škola širom BiH našli su se u nesvakidašnjoj situaciji – učionicu su morali da zamijene svjetlima reflektora u studijama javnih TV servisa.

Maja Pastuović, nastavnica engleskog jezika u banjalučkoj osnovnoj školi „Ivo Andrić“ za Glas Amerike kaže da je ovo za nju bio veliki izazov i prilično težak zadatak. S obzirom na to da je navikla na interaktivnu nastavu, gdje učenici sami dolaze do zaključaka, analiziraju i postavljaju pitanja, situacija koju je morala da improvizuje pred kamerom nije bila jednostavna.

„Imali smo malo vremena za pripremu i trema je bila ogromna. S jedne strane zbog kamera, s druge strane zbog činjenice da trebamo prenijeti znanje učenicima i obraditi lekcije u potpuno neprirodnim uslovima“, objašnjava ona, ističući da se većina nastavnika, ipak, prilagodila novoj situaciji, te da su uz pomoć prosvjetnih savjetnika na kraju uspjeli da realizuju „Školski čas“.

Kako se zapravo odvija nastava?

Nastavnici svoj posao ne završavaju pred kamerama. Nakon što na televiziji objasne novo gradivo, učenici zadatke rade samostalno, a potom ih šalju na pregled. Komunikacija se uglavnom odvija putem maila, ali se koriste i razne platforme za ovaj vid učenja, kao što su: e-nastava, Skype, Google učionica (Google Classroom) ili Google Hangouts.

„Kada pregledam zadaću učenicima individualno ukažem na greške, a potom napravim uopšten osvrt na urađene zadaće koji objavim na školskom site-u i Google učionici. Predmetni nastavnici redovno izvještavaju odjeljenjske starješine o nastavnom procesu, tako da svi imamo uvid u to koliko učenici rade i napreduju“, objašnjava Maja, dodajući da se ovaj vid nastave, ipak, pokazao kao odličan izbor u kriznoj situaciji.

Netolerancija na društvenim mrežama

Kako bi se nastava odvijala nesmetano, prosvjetni radnici su morali 'odigrati' ulogu za koju nisu bili pripremljeni. Dobili su zadatak da čas koji u normalnim okolnostima traje 45 minuta prezentuju za desetak minuta. U takvim radnim uslovima mnogima su se dešavale greške nakon kojih je uslijedilo ismijavanje na društvenim mrežama. Maja kaže da je njoj i njenim kolegama to teško palo i da, nažalost, ova situacija pokazuje da netolerancija nema granice.

„Teško je održati jedan takav čas na televiziji. Trebamo naglasiti ono što je bitno, a da sve to bude zanimljivo i jasno. Neshvatljivo je zašto to ljudi rade u ovim teškim vremenima, umjesto da podrže nastavnike i daju dobar primjer mladima. Imamo običaj da kažemo našim đacima da onaj ko govori loše o nekome, najviše govori o sebi“, kaže Maja Pastuović.

U nadi da će se uskoro školskim hodnicima ponovo čuti dječija graja, ona učenicima i njihovim roditeljima poručuje da se čuvaju, poštuju sve mjere i da ovaj period izolacije iskoriste za kvalitetno zajedničko vrijeme.

XS
SM
MD
LG