Linkovi

BiH

Policija zaustavila migrante na granici BiH i Hrvatske


Migranti na granici kod Velike Kladuše
Migranti na granici kod Velike Kladuše

Na graničnom prijelazu BiH i Hrvatske, Velika Kladuša - Maljevac, jake policijske snage zaustavile su u ponedjeljak migrante koji su željeli ući u Hrvatsku.

Migranti koji su bili smješteni u Velikoj Kladuši, nakon obračuna u kojem je u petak ubijen jedan Marokanac, krenuli se organizovano prema graničnom prelazu Maljevac, između BiH i Hrvatske. Međutim, tamo su ih dočekali pripadnici policije dvije države i nakratko blokirani granični prelaz je ponovo u redovnoj funkciji.

"Što se tiče migranata koji su krenuli u pravcu graničnog prelaza Maljevac, mi smo odblokirali prelaz, situacija se već smiruje. Naši policijski službenici su riješili taj problem, kao što je bilo i prije jedno mjesec dana, kada je 76 ilegalnih migranata pokušalo da blokira granicu. Naše jedinice za podršku riješile su taj problem. Evo, i sada su policijski službenici koji se nalaze na terenu odblokirali granični prelaz, uz pomoć granične službe, i situacija se stavlja pod kontrolu. Onda ćemo vidjeti kako i šta dalje. Moram reći da mislim da ovo neće biti posljednji pokušaj migranata da pređu na ovaj način, ali ćemo uraditi ono što nam je u nadležnosti", izjavio je novinarima ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Anel Ramić.

Na Tweeteru je predstavnik Međunarodne organizacije za migracije - UN Agencije za migracije (IOM) u BiH i subregionalni koordinator za zapadni Balkan Peter Van der Auweraert objavio video:

U međuvremenu, Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona u ponedjeljak će biti privedene osobe osumnjičene za ubistvo migranta Marokanca A.L., koje se desilo u petak, u Velikoj Kladuši.

"Radi se o licu rođenom 1985. godine, iz Alžira je, i drugom, rođenom 1996. godije, iz Palestine. Isti se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela ubistva u Velikoj Kladuši", pojasnila je portparol policije USK Snježana Galić.

Zbog svega su policajci u nedjelju sproveli opsežnu akciju pretresa Đačkog doma i Doma penzionera, te drugih objekata i prostorija koje za smještaj koriste migranti u Bihaću.

"Tom prilikom je pronađeno i izuzeto 36 noževa, dvije palice, čekić, skalpel, sječiva za skalpel, makaze i jedan šarafciger", navodi portparol Snježana Galić.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, na konferenciji za novinare, koju je organizirao zajedno sa Crvenim križem, ponovo je zatražio snažnije djelovanje nadležnih državnih organa, jer se lokalne zajednice ne mogu same nositi sa migrantskom krizom.

"Zahtjevamo da se hitno poduzmu mjere sa državnog nivoa. Također zahtjevamo i od policije - ako MUP USK nema dovoljno kapaciteta – da se onda uključi Federalni MUP, da se uključi SIPA, da građani budu svjesni prisutnosti policije u gradu", izjavio je gradonačelnik.

U Crvenom križu, koji već duže od dva mjeseca koordinira aktivnosti oko prihvata i zbrinjavanja izbjeglica u Bihaću, na izmaku su snaga, a broj migranata iz dana u dan raste.

"Možda smo sada u nekoj goroj poziciji nego što smo bili prije. Sad nemamo ni zdravstvene pomoći za migrante, kao da je to svjesno povučeno. Imamo pojavu hepatitisa", upozorava sekretar Crvenog križa Selam Midžić.

"Za Bajram je bilo 1050 ručkova. Njih ima više od 1.500 -2.000", dodaje predsjednik CK Abdulah Budimlić.

XS
SM
MD
LG