Linkovi

Richard Kauzlarich: U BiH, uvjeren sam, ne može doći do izbijanja sukoba među entitetima.


Richard Kauzlarich, bivši ambasador SAD u BiH
Richard Kauzlarich, bivši ambasador SAD u BiH

„Mislim da je najveći izazov političko i entitetsko rukovodstvo RS. Posebno Milorad Dodik.“

Richard Kauzlarich, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini od 1997. do 1999. godine, sada profesor na univerzitetu George Mason i pouzdani analitičar dešavanja na Balkanu, budućnost Bosne i Hercegovine vidi u članstvu u Evropskoj uniji, a kao najveći problem na tom putu ističe sadašnje rastuće tenzije i korupciju. Na podsjećanje da je, kao američki ambasador u Bosni i Hercegovini, bio vrlo omiljen gospodin Kauzlarich je je reagirao osmijehom. Godine u BiH pamti kao izazovno vrijeme, ali znatno lakše nego prethodne četiri godine u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

"Imao sam sreću doći nakon Bakua u Sarajevo. Razlika je bila velika - vrlo snažan međunarodni angažman u BiH čime je bila isključena svaka mogućnost ponovnog izbijanja sukoba, za razliku između Armenije i Azerbejdžana gdje, zbog svojatanja dijelova područja Nagorno-Karabaha, još uvijek traju oružani sukobi. To je izazov koji te zemlje nisu u stanju riješiti više od tri decenije. U Bosni i Hercegovini, uvjeren sam, ne može doći do izbijanja sukoba među entitetima.

Mislim da je najveći izazov sa kojim se Bosna i Hercegovina suočava političko i entitetsko rukovodstvo Republike Srpske. Posebno Milorad Dodik. Pogoduje mu i politika Rusije koja prema Balkanu nije dobronamjerna. Podržava Dodika i njegove separatističke tendencije.

Ako Bosna i Hercegovina ima budućnost , mislim da je to jedna država sa dva entiteta, što je sada, ali dovedena u stanje, osposobljena, da se pridruži Evropskoj uniji. Mislim je to najvažniji korak unaprijed.

Međutim, moram reći....Brinu me tenzije koje u posljednje vrijeme rastu i činjenica da je korupcija još uvijek najveći problem u Bosni I Hercegovini. Ne toliko davno, prije neku godinu, velike demonstracije u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima, bile su krupan izraz nezadovoljstva upravo zbog raširene, duboko ukorijenjene korupcije. Korupcija je veliki rizik, ne po ponovno izbijanje rata, nego po građansku pobunu protiv političara i vlasti koji ne rješavaju osnovne probleme. Nerješavanje tih problema odlagaće i, kako vjerujem, nastavljanje dosadašnjih političkih opstrukcija rukovodstva Republike Srpske" - rekao je Rihard Kauzlarich, bivši američki ambasador u BiH, govoreći za Glas Amerike, o aktuelnom stanju u zemlji čiji ga građani pamte kao dobrog prijatelja i zagovornika bosansko-hercegovačkog prosperiteta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG