Linkovi

BiH

Jacques Klein „ponovo u BiH“


Jedna od slika koju je ambasador Klein poklonio Ambasadi BiH u SAD
Jedna od slika koju je ambasador Klein poklonio Ambasadi BiH u SAD

Poklanjanje kolekcije slika i ćilima bosanskohercegovačkoj ambasadi za gospodina Kleina je način da se BiH vrati nešto za uzvrat na izazovne i zahtjevne trenutke njegove bogate diplomatske karijere.

Sinoć u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu zaita lijepi trenuci. U mnogo ljepšem, preuređenom ambijentu, prepunom bosanskohercegovačkih građana, diplomata i prijatelja Bosne i Hercegovine, predstavljena je kolekcija slika bosansko-hercegovačkih umjetnika koje su Ambasadi, a time i Bosni i Hercegovini, poklonili američki diplomata Jacques Paul Klein i njegova supruga Margaret.

Desetak slika i više ćilima gospodin Klein i supruga su prikupili ili dobili na poklon u vrijeme dok je on obavljao dužnost glavnog zamjenika Visokog predstavnika Međunarodne zajednice i, potom, šefa misijie Ujedinjenih naroda za Bosnu i Hercegovinu.

Na sarajevske i bosansko-hercegovačke dane gospodina Kleina, na vrijeme od 1998. do 2003. godine, prisutne su podsjetili amabasadorica Bosne i Hercegovine Jadranka Negodić i sam gospodin Klein. Za njega je, kako je rekao, najlogičnije bilo, kroz Ambasadu, Bosni i Hercegovini dati nešto za uzvrat na izazovne i zahtjevne trenutke njegove bogate diplomatske karijere.

Ideja o poklanjanju kolekcije slika i ćilima potekla je od ambasadora Kleina, istakla je gospođa Negodić i dodala:

„Imajući u vidu osobu ambasadora Kleina i njegovu vezanost za Bosnu i Hercegovinu, odnosno njegovo sudjelovanje u povijesti Bosne i Hercegovine, mislim da je to je jedan izuzetno human i velikodušan gest.

Predstavljanje kolekcije gospodina Kleina, podudarilo se sa završetkom radova na unutarnjem preuređenju Ambasade. Sada i od sada....

“…Imamo jedan reprezentativan prostor da možemo našu zemlju predstavljati na razne načine. Da li organiziranjem izložbi, koncerata, tematiziranih razgovora, ili na neke druge načine. Bilo kakav događaj da se zemlja predstavi je dobro došao. Imajući u vidu izvanrednu lokaciju na kojoj se nalazi zgrada Ambasade i njene potencija mislim da je vrijedilo i truda i novaca da se to preuređenje uradi” - naglasila je ambasadorica Negodić.

Novac za preuređenje Ambasade osiguralo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne u Hercegovine u prošlogodišnjem budžetu. Radovi su, bez prekidanja svakodnevnih aktivnosti Ambasade, trajali više od tri mjeseca. Zahvaljujući razumijevanju i pomoći američkog State Departmenta brzo su dobijene i sve potrebne saglanosti nadležnih gradskih službi Washingtona, što je uveliko skratilo vrijeme preuređenja i pojeftinilo cijenu radova.

Ambasada BiH u SAD: Jacques Klein „ponovo u BiH“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG