Linkovi

BiH, Crna Gora i Kosovo na EU listi bezbjednih COVID-19 država


Mađarsko-slovačka granica
Mađarsko-slovačka granica

Predsjedavajući Evropske unije (EU), Portugal je satavilo novu listu potencijalnih bezbjednih zemalja za COVID-19 među koje su uvrštene Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, saznaje RSE se iz diplomatskih izvora.

Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće nedjelje što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u EU države članice.

Stalni predstavnici država članica Evropske unije na sastanku u srijedu, 30. juna, razmatrali su njanoviji prijedlog liste, gdje se osim zapadnobalkanskih država nalaze i Kanada, Moldavija, Jermenija, Azerbejdžan, Jordan, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

EU ažurira liste na svake dvije nedelje u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Na prethondom sastanku koji je održan 18. juna, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su dodate na listi bezbjednih država.

EU je u maju usvojila takozvanu "hitnu kočnicu" po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Inače, da bi se dobio status bezbjedne države, u zemlji se mora zabilježiti
maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100 hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG