Linkovi

Izolatorij u Sarajevu popunjen, otvaraju se dodatni


Izlolatorij Opća bolnica Sarajevo
Izlolatorij Opća bolnica Sarajevo

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije i popunjavanja kapaciteta jedinog izolatorija, političke i zdravstvene vlasti u glavnom gradu pokušavaju da prošire kapacitete za prijem oboljelih od virusa COVID19.

Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu u ponedjeljak počinje primati lakše ili srednje teško oboljele pacijente od korona virusa, a riječ je, za početak, od deset do dvadeset osoba, kazao je Glas Amerike infektolog dr. Ednan Drljević.

Izolatorij je osposobljen prije četiri dana zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo i povećanog broja oboljelih od COVID-a 19.

U prvoj fazi ćemo primiti do 20 pacijenata, a ukoliko se bude postupalo u skladu s aktom Federalnog ministarstva zdravstva i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, onda će i Opća bolnica i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, na raspolaganje staviti 30 posto svih svojih kapaciteta“, rekao je Drljević te dodao kako ova ustanova nije spremna za prijem teško oboljelih pacijenata i neće ih primati do daljnjeg.

U Opću bolnicu u narednom periodu bit će zaposlene 24 medicinske sestre i šest ljekara sa kantonalnog Zavoda za zapošljavanje, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Opće bolnice dr. Ismet Gavrankapetanović.

Izolatorij smo počeli formirati kada smo primijetili povećanje broja pacijenata oboljelih od korona virusa. Važno je da zdravstveni sistem sve vrijeme ostane otvoren. Tražili smo od vlade zapošljavanje dva infektologa, transfuziologa i medicinske sestre, a prema raspodjeli, imamo pravo zaposliti šest ljekara i 24 medicinske sestre. Korona nije jača od mjera kojih se pridržvamo i toga se moramo držati. Stanje je svugdje teško, ne samo u Bosni i Hercegovini ili u regionu. Nećemo zaustavljati operativni program, građani se i dalje mogu javljati u Opću bolnicu ukoliko imaju poteškoća“, izjavio je dr. Gavrankapetanović.

Priprema izolatorija za COVID19, Sarajevo
Priprema izolatorija za COVID19, Sarajevo

Iz kantonalne Vlade je saopćeno da će izolatorij na Podhrastovima i dalje ostati jedini izolatorij u Kantonu Sarajevo za smještaj teže oboljelih pacijenata od koronavirusa.

Po pitanju popunjavanja kapaciteta na Podhrastovima bit će osigurano 30 smještajnih kapciteta u Općoj bolnici. Vlada je donijela zaključaj i po osnovu povećanog broja uzimanja briseva, s obzirom na to da domovi zdravlja ne mogu opslužiti sve testove koji se uzimaju. Vrlo je važno da budu angažirane privatne i druge ustanove koje mogu testirati pacijente“, rekao je ministar u Vladi KS-a Kenan Alikadić.

Javnost u Kantonu Sarajevo posebno je uznemirila informacija da je Vlada Kantona Sarajevo odlučila formirati izolatorij u dijelu objekta Željezničkog školskog centra u sarajevskom naselju Buća Potok. Privremeni izolatorij bit će spreman za prijem pacijenata do kraja sljedeće sedmice, a služit će za izolaciju zaraženih osoba s lakšom kliničkom slikom koje ne zahtijevaju bolničko liječenje, a koji nemaju mogućnosti za izolaciju u kućnim uvjetima.

Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić, pojasnio je da školski objekat može primiti 300 do 400 pacijenata, a u početku samo 100.

Za sada će ovaj objekat primiti 100 pacijenata, a uvijek postoji mogućnost da se proširi i do 400. Ukoliko zdravstvene ustanove kao što su domovi zdravlja, Hitna pomoć KS-a, KCUS ili Opća bolnica, budu prenatrpani i stanje se bude pogoršavalo, izolatorij u Željezničkom školskom centru ćemo morati pretvoriti za smještaj srednje teško oboljelih“, rekao je Kapidžić.

Formiranju izolatorija u Željezničkom školskom centru protive se roditelji čiji djeca pohađaju Javnu ustanovu „Djeca Sarajevo vrtić ŽIŠ“, te traže da se ova odluka hitno stavi van snage. Planirano je da izolatorij bude formiran na tri sprata školske ustanove, iako se u prizemlju zgrade nalazi vrtić koji pohađa 70 djece.

"Smatramo da odluka o formiranju izolatorija direktno ugrožava sigurnost i zdravlje naše djece. Moje dijete ide u taj vrtić i odluka Vlade KS-a je 'van pameti'. Niko nam nije objasnio šta će biti s djecom, da li će nastaviti pohađati vrtić, da li će biti izmješteni i sl. Potpuno je apsurdno da se bilo kakav izolatorij i smještaj pacijanata formira van bolnica, bez obzira o kakvoj situaciji je riječ. S obzirom da javnosti nije predočen plan, šta u tom slučaju s našom djecom, mi kao roditelji smo odlučili odmah reagovati i jasno dati do znanja da navedenu odluku smatramo apsolutno neprihvatljivom, te da je ista donešena bez ikakvog razumnog plana i rješenja“, izjavila je za Glas Amerike Arnela Horman, predstavnica roditelja JU “Djeca Sarajeva”.

Epidemija je, na žalost, van kontrole i brojke oboljelih dosežu rekordne vrijednosti, dodali su roditelji.

"Pribjegava se ovakvim ad hoc rješenjima koja imaju negativne posljedice na najosjetljiviju kategoriju našeg društva, našu djecu. Stava smo da ova odluka ne predstavlja nikakvo konkretno rješenje po nas građane, a pri tome ugrožava našu djecu i potpuno nepotrebno otežava položaj nas roditelja i naše djece u ionako složenoj višemjesečnoj situaciji u kojoj se svi nalazimo", piše u saopćenju roditelja.

Vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo, zbog samoizalacije premijera Marija Nenadića, Anis Krivić, istaknuo je kako Vlada KS-a i tim koji je učestovao u realizaciji ideje o formiranju izolatorija u zgradi škole, neće ugroziti niti dovesti u pitanje zdravlje djece iz vrtića.

Inače, kada je riječ o odvijanju nastave u Sarajevu, od prošle sedmice srednjoškolci i učenici predmetne nastav u osnovnim školama (od V i/ili Vi razreda) nastavu pohađaju online. Kombinirani model nastave je zadržan za učenike razredne nastave (od I do IV, odnosno V razreda). Prema odluci Kriznog štaba Kantona Sarajevo, ova odluka važi do 6. novembra.

Epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo dodatno usložnjava nepostojanje ministra zdravstva, a broj zaraženih korona virusom danas je dosegao brojku od 165.

Kantonalna vlada je, također, putem Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS obezbjedila 82 zdravstvena radnika, odnosno ljekara i medicinska tehničara za potrebe privremenog izolatorija, kroz program aktivnih mjera politika zapošljavanja.

XS
SM
MD
LG