Linkovi

Vijesti

U BiH 343 osobe pozitivne, prijavljeno 12 smrtnih slučajeva

FILE PHOTO: Test tube with Corona virus name label is seen in this illustration taken on January 29, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u protekla 24 sata prijavljen je 1.591 uzorak, od kojih je 270 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Posavskom.

Trenutno je aktivno 3.880 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljeno je 11 novih smrtnih ishoda.

U protekla 24 sata preminule su četiri osobe, muškarac iz Tomislavgrada i tri žene iz Bugojna, Kreševa i Orašja, dok je sedam smrtnih ishoda iz proteklog perioda, koji su tek prijavljeni Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 476.

Od pоsljеdnjеg izvјеštaja o еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskoj, u pоsljеdnjа 24 sata, nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 73 оsоbе.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеn је јеdаn smrtni slučај kоd kојеg је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа.

See all News Updates of the Day

U BiH rekordnih 1.179 novozaraženih korona virusom

Corona virus

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.924 uzorka, od kojih su 732 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 691, i to 461 muškarac i 230 žena.

Do sada su testirana ukupno 190.394 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 24.959 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 18.242 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 180 pacijenata.

Trenutno je aktivno 6.026 slučajeva.

Od testiranih 1.057 uzoraka u posljednja 24 sata, u Republici Srpskoj je korona virus potvrđen kod 437 osoba.

Radi se o 253 muških i 184 ženske osobe od kojih je 113 mlаđе, 273 srеdnjе i 51 osoba starije životne dobi, navode iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U posljednja 24 sata prijavljeno je pet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđеno prisustvo korona virusa. Radi sе o čеtiri muškarca i jеdnoj ženi srednje i starije životne dobi iz Zvornika (tri osobe), Milića i Banje Lukе.

Do sada je u RS-u potvrđeno 13.149 slučajeva virusа korona, a preminulo je ukupno 353 osoba kod kojih je potvrđen test na taj virus. Oporavilo se ukupno 7.720 pacijenata, a testirano je 93.835 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 360, u Univerzitеtsko kliničkom cеntru RS 137, a u opštim bolnicama 223 osoba.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila remdesivir u liječenju COVID-19

(FILES) In this file photo one vial of the drug Remdesivir is viewed during a press conference about the start of a study with the Ebola drug Remdesivir in particularly severely ill patients at the University Hospital Eppendorf (UKE) in Hamburg.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi lijek za liječenje COVID-a 19, remdesivir, antivirusni lijek koji se daje pacijentima kojima je potrebna hospitalizacija.

Lijek, koji kalifornijski Gilead Sciences Inc naziva Veklury, smanjio je vrijeme oporavka sa 15 dana na prosječno deset u velikoj studiji koju je vodio američki Nacionalni institut za zdravstvo.

Odobren je za hitnu upotrebu od proljeća, a sada je postao prvi lijek koji je u SAD-u dobio puno odobrenje za liječenje korona virusa.

Potez dolazi usprkos kritičnijoj studiji koju je prošle sedmice objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je pokazala da antivirusni lijek nije pomogao smanjiti smrtnost hospitaliziranih pacijenata s COVID-om 19.

Neki su liječnici rekli da studija WHO-a nije konačna zbog svoje metodologije.

Sud odbacio optužnicu za ubistvo trećeg stepena protiv Dereka Chauvina, ostale optužnice potvrđene

Policajci optuženi za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda(Foto: AP)

Sud okruga Hennepin u američkoj državi Minnesota odbacio je optužbu za ubistvo trećeg stepena podignutu protiv Dereka Chauvina, bivšeg policajca iz grada Minneapolisa, ostavši pri optužbama za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata Afroamerikanca Georgea Floyda.

Sudija Peter Cahill​, u odluci objavljenoj u četvrtak, odbio je zahtjeve o odbacivanju optužbi protiv trojice policajaca koji su bili prisutni u danu kada je Chauvin koljenom pritiskao vrat Floydu tokom njegovog privođenja. Floyd je preminuo kasnije tokom dana.

Sudija je presudu obrazložio time da je optužba za ubistvo trećeg stepena prikladna u slučajevima u kojima su postupci optuženog bili izuzetno opasni za druge osobe i nisu bili posebno usmjereni na umrlu osobu.

„Iznijeti dokazi ne ukazuju na to da su Chauvinovi postupci bili izuzetno opasni za bilo koga drugog osim za Floyda”, zaključio je sudija.

Keith Ellison , državni tužilac u Minnesoti, sudsku odluku protumačio je kao uspjeh.

„Odluka suda da odbaci samo jednu od manjih optužbi protiv jednog okrivljenog, dok je netaknute ostavio optužbe protiv trojice okrivljenih, zasnovana je na načinu na koji je apelacija protumačila statut u vezi sa slučajem. Razmatramo mogućnosti u vezi sa odlukom suda o preostalim optužbama”, saopštio je Ellison.

Chauvin bio je optužen za ubistva drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata Afroamerikanca Floyda. Video snimci privođenja koje je prethodilo njegovoj smrti i oklolnosti koje su propratile slučaj uticale su na pokretanje proteste zbog policijske brutalnosti i rasizma širom Sjedinjenih Država.

Eric Nelson, advokat Chauvina, za Reuters nije želio da komentariše odluku sudije Cahilla.

Smrt Floyda pokrenula je širom Sjedinjenih Država seriju masovnih protesta. Dok je većina građana na miran način izražavala svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - dio je primenjivao nasilje tokom demonstracija - zbog čega su reagovale policijske snage i Nacionalna garda.

Nasilni ispadi tokom protesta su sve rijeđi - dok je sa druge strane protiv četvorice policajaca koji su privodili Floyda podignuta optužnica: Chauvin, koji je koljenom pritiskao Floydov vrat, optužen je za ubistvo - a preostala trojica za saučesništvo u ubistvu.

U međuvremenu, u dijelu američkih država izmijenjeni su policijski protokoli upotrebe onesposobljavajućih zahvata tokom hapšenja - dok je devet od dvanaest članova Gradskog saveta Minneaposila, grada u kome je Floyd stradao, objavilo da podržavaju ideju o rasformiranju policije i razvijanje modela za javnu bezbjednost zasnovanom na lokalnoj zajednici.

Osumnjičeni za terorizam uhapšen u Turskoj i predat Tužilaštvu BiH

Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Osumnjičeni za učestvovanje u ratu u Siriji, u sklopu militantne organizacije, takozvane 'Islamske države', Jahja Vuković, uhvaćen je u Turskoj i večeras, 22. oktobra, predat je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH).

Kako je saopšteno iz ove institucije, izručenje osumnjičenog realizovano je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je lišen slobode i predat postupajućem tužitelju.

Jahja Vuković iz Bihaća, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine otputovao u Siriju, gdje se priključio paravojnim formacijama takozvane 'Islamske države' koja je od strane Vijeća sigurnosti proglašena terorističkom organizacijom.

“Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji 'Al Nusra Front', gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice 'Hattab', učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protipravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode.

Tužilaštvo BiH i Odsjek za terorizam operaciju su realizovali sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu u okviru anti-terorističkih aktivnosti.

U 2019. godini je iz Sirije u BiH deportovano je sedam muškaraca koji su prcesuirani pred Sudom BiH, od kojih su neki osuđeni za ratovanje u Siriji, a nekima je suđenje još uvijek u toku.

Više od 1.200 žrtava koronavirusa za dan u SAD, prvi put od avgusta

Personnel administer coronavirus disease (COVID-19) tests in Milwaukee, Wisconsin, U.S., as cases spread in the Midwest, October 2, 2020.

Broj žrtava koronavirusa u Sjedinjenim Državama u srijedu je dostigao najveći nivo za dva mjeseca, što je još jedan dokaz novog zamaha pandemije širom zemlje.

Prema analizi Reutersa, prosječni broj preminulih od COVID-19 bio je oko 700 dnevno veći dio oktobra, da bi porastao na 1.237 u srijedu, što je najviše od 19. avgusta.

Broj novozaraženih počeo je da raste prije pet nedjelja, a zdravstveni eksperti su upozorili da će uslijediti i rast broja žrtava.

U Wisconsinu, jednoj od država koje bi mogle da odluče pobjednika na izborima 3. novembra, guverner Tony Evers apelovao je na građana "da ne izlaze iz kuće", nakon što je u toj državi, uz još pet, registrovan rekordan dnevni rast preminulih.

Od početka pandemije, u Americi je od COVID-19 preminulo više od 220.000 hiljada ljudi, što je najveći broj u svijetu. Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u SAD takođe je među najvećim u svijetu, posebno kada je riječ o razvijenim zemljama.

U SAD je, treći dan zaredom, zabilježeno više od 60.000 novozaraženih, dok je ukupan broj oboljelih premašio 8,3 miliona. Rast broja zaraženih je dijelom odraz i većeg testiranja u mnogim državama, mada veći broj hospitalizacija i žrtava nije povezan sa dodatnim testovima.

Zbog porasta broja slučajeva, zvaničnici u pojedinim državama ponovo su uveli određene restrikcije da bi suzbili širenje virusa.

U Illinoisu, jednoj od devet država u kojima je registrovan najveći dnevni rast zaraženih od početka pandemije, pojedini stanovnici planiraju da protestuju protiv novih ograničenja koja je najavio guverner J.B Pricker, uključujući i zabranu služenja obroka u restoranima u nekim okruzima.

Pandemija je osim zdravstvene, nanijela i ogromnu ekonomsku štetu, a mnogi Amerikanci jedva sastavljaju kraj s krajem, dok se u Washingtonu pregovara o još jednom paketu pomoći.

Broj Amerikanaca koji su se prijavili za pomoć za nezaposlene pao je više od očekivanog prošle nedjelje, ali je i dalje visok.

"Milioni ljudi su i dalje nezaposleni zato što se nisu vratili mnogi poslovi izgubljeni tokom najvećeg ekonomskog pada u istoriji", ocenio je glavni. ekonomista kompanija "MUFG" u New Yorku Chris Rupkey​.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG