Linkovi

BiH: Sarajevska konferencija završena, šta i kako dalje!?


BiH: Sarajevska konferencija završena, šta i kako dalje!?
BiH: Sarajevska konferencija završena, šta i kako dalje!?

Po riječima organizatora, ključni cilj konferencije „ Zapadni Balkan: Napredak, stagnacija ili regresija.“ bio je pokušaj vraćanja zapadnog Balkana na „radarski monitor“ SAD i zapadne Evrope, te pokretanje nove vrste dijaloga Amerike i EU sa zemljama zapadnog Balkana.

U Sarajevu je danas (15. juna) završena velika međunarodna konferencija po nazivom „ Zapadni Balkan: Napredak, stagnacija ili regresija.“ Skup koji je trajao tri dana, uz podršku američkog State Departmenta, evropskih, regionalnih i domaćih institucija i pojedinaca, organizirali su Američko-bosanska fondacija i Centar za transatlantske odnose pri univerzitetu Johns Hopkins iz Washingtona.

U toku trajanja konferencije razgovarano je o izgledima za formiranje nove vlade BiH, ulozi međunarodne zajednice u zemlji, pitanjima ljudskih prava (sa posebnim akcentom na prava manjina), borbi protiv korupcije, mogućnostima ekonomskog razvoja zemlje.…

Učesnici su, u ovisnosti o temi, detektirali stare, ali i nagovještavali nove, moguće probleme, posebno kad je riječ o izgledima za novu bosanskohercegovačku vladu.

Domaći političari iznijeli su svoja viđenja mogućih načina formiranja državne vlade, i to skoro osam mjeseci nakon posljednjih općih izbora.

Predstavnici međunarodne zajednice još jednom su ponovili da euroatlantske integracije za BiH nemaju alternativu, da je to prevashodno zadatak domaćih političara, te još jednom iskazali svoju podršku bosanskohercegovačkom evropskom putu.

Na konferenciji se moglo čuti da je BiH jedna od nakorumpiranijih zemalja u Evropi.Kad je o korupciji riječ, ekonomska analitičarka Svetlana Cenić poručila je da je ključna bosanskohercegovačka nesreća sadržana u činjenici da je u zemlji bilo previše onih koji nisu imali ni vlast, ni novac, a htjeli su oboje.

Odaslana je i poruka da je šansa ekonomskog oporavka i razvoja zemlje u ostvarivanju regionalne suradnje i zajedničkog nastupa zemalja regiona na drugim tržištima.

Konferencija je, a što je izazvalo posebnu pažnju javnosti, aktuelizirala i važnost američkog prisustva i podrške BiH.

Pomoćnik američke državne tajnice Filip Gordon, govoreći na konferenciji, još jednom je iskazao američku podršku euroatlantskom putu BiH, istakao važnost prijateljstva između BiH i SAD, ali i jasno ukazao na aktuelne bosanskohercegovačke probleme.

"Nadam se da će rukovodstvo u Banjoj Luci iskoristiti ovu priliku za preispitivanje svog djelovanja. Osporavanja Dejtonskog okvira koja su došla iz Skupštine RS-a, nisu prihvatljiva. Ona nisu kompatibilna s evropskim integracijama. Lideri i građani RS-a moraju odlučiti da li žele imati veze sa SAD i EU. Griješe oni koji misle da će nas i naše saveznike u Upravnom odboru PIC-a izmoriti čekanjem. SAD su u BiH napravile značajna lična i politička ulaganja. Nećemo odustati od BiH i njenih građana" - kazao je gospodin Gordon.

Po riječima organizatora, ključni cilj konferencije bio je pokušaj vraćanja zapadnog Balkana na „radarski monitor“ SAD i zapadne Evrope, te pokretanje nove vrste dijaloga Amerike i EU sa zemljama zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG