Linkovi

Muslimani u BiH obilježavaju praznik Bajram


Bosna i Hercegovina - Bosanski muslimani noseći maske za lice sudjeluju u molitvi za Bajram ispred Gazi-Husrev-begove džamije, u Sarajevu, 13. maja 2021. godine.
Bosna i Hercegovina - Bosanski muslimani noseći maske za lice sudjeluju u molitvi za Bajram ispred Gazi-Husrev-begove džamije, u Sarajevu, 13. maja 2021. godine.

Muslimani širom svijeta u četvrtak, 13. maja, obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od najvećih praznika za vjernike islamske vjeroispovijesti.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini (BiH) održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Pojedini vjernici nosili su maske zbog zaštite od korona virusa, međutim većina njih nije, niti je poštovana fizička distanca. Zaštitne maske i dalje su obavezne u Federaciji BiH ako nije moguće držati razmak od dva metra.

Bajram namaz predvodio je reisu-l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Povodom Bajrama, Kavazović je 12. maja uputio poruku u kojoj poziva vjernike svih konfesija da se okrenu jedni drugima kako bi prevazišli teškoće, poput korona virusa, sa kojima se društvo suočava.

"Bajramski dani su dani radosti i veselja i za muslimane i za sve koji žive s nama. Mi volimo kada i oni osjete ljepote ovih odabranih i Allahu dragih dana, kao što ih i mi osjećamo. Zato ih pozivamo da nam se pridruže u ovim danima mira i spokoja kojim nam vjera smiruje naša srca", navodi se u bajramskoj poruci.

Bosnia-Herzegovina, Sarajevo, on May 13, 2021.
Bosnia-Herzegovina, Sarajevo, on May 13, 2021.

Husein efendija Kavazović podsjeća da se ovog Bajrama mnogi s tugom prisjećaju svojih bližnjih koji su izgubili bitku s korona virusom.

Husein efendija Kavazović uputio je čestitku i muslimanima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama.

Bajram se obilježava nakon mjeseca Ramazana. Radi se o mjesecu posta za muslimane. U većini država svijeta počeo je 13. aprila.

Post je trajao svaki dan od zore do sumraka, ovisno od dijela svijeta u kojem se vjernik nalazi.

Tokom trideset dana ramazana, muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim supružnicima, i to od zore, pa do zalaska sunca.

Ovo je drugi ramazanski bajram koji građani Bosne i Hercegovine dočekuju u pandemiji COVID-a 19.

Prvi dan Bajrama je običaj da se provede u krugu porodice, drugi dan se obilaze mezarja (groblja) kada je Dan šehida, a treći dan je predviđen za druženje s prijateljima.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavljanje Bajram-namaza, kao i običaje, prilagodila je ove godine važećim propisima koji se odnose na pandemiju COVID-19.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG