Linkovi

BiH: U susret crnoj listi ili skidanje sa sive


Dragan Mektić: Nisam optimista
Dragan Mektić: Nisam optimista

Dok iz Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (BiH) kažu da kompanije i građani trpe posljedice zbog restrikcija evropskih banaka, ministar sigurnosti Dragan Mektić ne zvuči nimalo optimistično da će problem biti riješen u skorije vrijeme.

Za razliku od Mektića, saopćenje Vijeća ministara BiH je znatno vedrije.

Udruženje evropskih banaka, kako kaže Mektić, pravi probleme bankama iz BiH, jer se ne ispunjavaju zadaci u cilju spriječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Na to se BiH obavezala Akcionim planom urađenim sa međunarodnom grupom koja prati spriječavanje pranja novca i finansiranja terorizma (FATF).

„Tu sada nastupaju veliki problemi. Evropske banke blokiraju račune naših banaka. Direktno se to održava, prije svega, na velike kompanije koje posluju sa Evropskom unijom. Postoje problemi u finansijskim transkacijama naših velikih kompanija i dolazimo tu zbog svoje neodgovornosti, neozbiljnosti u jedan ozbiljan problem”, kaže Mektić.

Iz Vijeća ministara BIH kažu da će biti ispunjeni uslovi FATF-a u predviđenom roku, odnosno do kraja godine, kako bi se izbjegle „eventualne blokade prekograničnih finansijskih transakcija”.

Iz Udruženja banaka BiH naveli su probleme koji su već vidljivi. Kažu da određene inostrane banke svakodnevno odbijaju izvršenje transakcija iniciranih od banaka iz BiH, usporavaju transakcije prema BiH, pozivaju na gašenje računa banaka iz BiH ili samoinicijativno to rade, postojeće investicije iz Evropske unije (EU) u BiH stavljaju se pod poseban režim i slično.

Zbog strateških nedostataka u sistemu spriječavanja pranja novca i borbe protiv terorizma, Evropska komisija je svrstala BiH u rang sa Afganistanom, Gvajanom, Laosom, Sirijom, Ugandom, Vanuatuom i Jemenom.

Jedini izlaz ministar Mektić vidi u tome da se do kraja januara naredne godine ispune uslovi FATF-a.

„Odmah da kažem da ja nisam optimista da ćemo to završiti, jer previše poslova je još ostalo, a vremena vrlo malo”, kaže on.

Jedna od obaveza, kako je pojasnio Mektić,, odnosi se na Krivični zakon Republike Srpske (RS). Kaže da FATF zahtijeva izmjenu nekoliko članova Zakona. Međutim, u RS-u, kako kaže ministar, zauzet je stav da će uraditi potpuno novi Zakon.

„Kako kažu, do sada su u više navrata vršili izmjene i dopune Krivičnog zakona da više nema svrhe raditi dopune, nego da treba ići na potpuno novi Zakon”, kaže Mektić i dodaje da taj posao nije u odmakloj fazi.

U Federaciji BiH, kako je rekao on, postoji problem kod Komisije za vrijednosne papire.

„I postoji jedan ozbiljan problem oko kojeg se ne može postići saglasnost, a to je transparentno objavljivanje svih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini”, dodao je Mektić.

Damirka Mioč, šefica delegacije BiH pri Komitetu eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval), ranije je pojasnila da se BiH nalazi na sivoj listi FATF-a iz razloga što je „nekoliko područja ocijenjeno kao problematično”.

Ukoliko BiH ne uradi traženo do kraja januara naredne godine, Mektić upozorava na rigoroznije posljedice.

„Onda će biti definitivno crna lista i posljedice će biti daleko restriktivnije nego ove sada što imamo”, kaže on.

Iz Vijeća ministara BiH tvrde da će do kraja godine biti realizovane preporuke FATF-a.

„Vijeće ministara BiH će nastaviti aktivno da radi na realizaciji dogovorenih ciljeva kako bi Bosna i Hercegovina bila izbrisana sa sive liste FATF-a”, stoji u saopćenju.

BiH nema ni urađenu procjenu rizika od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Zbog toga je nedavno pokrenut projekat koji će trajati godinu dana.

Claudio Stroliga, ekspert Svjetske banke, ranije je kazao da je na institucijama BiH da naprave procjenu rizika, a nakon toga da izrade dokument za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

„Cilj je taj, ne da se samo uradi krasan papir, nego da se taj papir na kraju implementira“, dodao je on.

Kao i u drugim, BiH kasni i u ovom segmentu, rekao je ranije Mijo Krešić, Mektićev zamjenik, te napomenuo da je još 2012. godine bilo naloženo da se počne sa izradom procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma.

XS
SM
MD
LG