Linkovi

Knjiga Big Short - analiza kraha američkog financijskog sustava


Knjiga Big Short koncentrirana je na nekoliko pojedinaca koju su globalne financijske probleme uspjeli pretvoriti u svoje ogromno bogatstvo

Tijekom financijske krize 2008. godine, kad je došlo do sloma burzi i nelikvidnosti investicijskih banaka, nekolicina ljudi uspjela je zaraditi ogromne količine novca kladeći se protiv sistema. Bili su to oni koji su znali da su investicijski paketi s velikim postotkom hipotekarskih zajmova na kuće i stanove bez pokrića i da će to neizbježno dovesti do sloma. Ta je skupina uspjela vidjeti nešto što nisu vidjeli drugi ulagači, a o njima je napisana i knjiga koja se popela na ljestvicu najprodavanijih knjiga New York Timesa. Autor Michael Lewis - naslov Big Short.

Kao insider financijskog svijeta Michael Lewis već preko 20 godina piše o novcu i bankarstvu. I tijekom tog vremena na vrlo je vješt način uspijevao prikazati glupost, mahnitost i pohlepu suvremenih financijskih kretanja. Njegova najnovija knjiga Big Short bavi se posljednjom financijskom krizom koju mnogi još nazivaju Velikom recesijom. Autor kaže da iako nas od početka prepoznavanja krize dijeli duže vrijeme, nisu učinjene sve korekcije koje bi sličnu situaciju mogle spriječiti u budućnosti: "Posljednjih 18 mjeseci mi se bavimo simptomima krize, a ne njenim uzrocima, tako da nije bilo reforme. I to ne čudi – financijska tržišta se kreću brzo, a demokracija sporo. Slom burze 1929. godine doveo je do radikalne reforme, međutim, to se dogodilo tek 1933. kad je usvojen zakon u Kongresu. Mislim da su se o krizi iz 1929. godine, prva saslušanja na Capitol Hillu počela održavati tek krajem 1932. Dakle, ne čudi da to i ovaj put traje. Među idejama o kojima se sad raspravlja nalaze se neki vrlo mudri potezi, međutim, ostaje pitanje hoće li se to uspjeti progurati kroz kongresnu proceduru, uz tako žestoko opiranje Wall Streeta".

Knjiga Big Short koncentrirana je na nekoliko pojedinaca koju su globalne financijske probleme uspjeli pretvoriti u svoje ogromno bogatstvo. Među njima se nalaze Charles Ledley i Jamie Mai. Riječ je o dvojici muškaraca u ranim tridesetim godinama kad su odlučili da će osnovati jedan od tzv. fondova visokog rizika s početnim kapitalom od jedva 100 tisuća dolara. Ubrzo taj su kapital povećali na 15 milijuna dolara ulažući u riskantne poduhvate koji su imali malo izgleda za uspjeh i stoga su tražili vrlo malo početnog kapitala: "Ušli su na tržište hipotekarskih zajmova s visokim rizikom na posve drugačiji način. Oni su imali neku svoju teoriju o financijskim tržištima kad su počinjali. Vjerovali su da Wall Street općenito podcjenjuje mogućnost da će se dogoditi neki događaji koji su malo vjerojatni. I počeli su kupovati opcije za kupnju dionica u budućnosti po cijenama daleko višim od one koja je bila u tom trenutku. To su činili i s valutom i na robnoj burzi. Švrljali su burzama širom svijeta u biti tražeći ekstremne stvari na koje bi se mogli kladiti. Ubrzo su ušli na tržište hipotekarskih zajmova visokog rizika, gdje su shvatili da zarada nije samo u kupovanju tih zajmova po znatno sniženim cijenama, već da se može zaraditi i od financijskih institucija koje su ih odobrile. Ubrzo je njihovih 15 milijuna naraslo na 120 milijuna dolara".

Autor knjige kaže da su ova dvojica ulagača vidjela slabosti i skori slom tržišta prije drugih naprosto zato jer su i na svijet gledali drugačijim očima od drugih ulagača. Inače Michael Lewis je, uz ovu, autor nekoliko drugih knjiga, među njima i Blind Side, prema kojoj je snimljen i film sa Sandrom Bullock u naslovnoj ulozi. Film je u Hrvatskoj prikazan pod naslovom Priča o prvaku. Njegovu novu knjigu Big Short objavila je izdavačka kuća W. W. Norton.

XS
SM
MD
LG