Linkovi

Bidenova administracija tuži Texas zbog novih restrikcija uvedenih biračima


Arhiv - Izborne propagandne naljepnice poslat glasačima u Houstonu, 29. septembra 2020.
Arhiv - Izborne propagandne naljepnice poslat glasačima u Houstonu, 29. septembra 2020.

Administracija predsjednika Joea Bidena u četvrtak je tužila Texas zbog novih pravila glasanja koja su nadživjela ljeto dramatičnih protesta demokrata, koje se suočavaju sa sve slabijim nadama da će revidirati izborne zakone u zemlji kao odgovor na talas novih ograničenja u državama koje predvode republikanci.

Tužba ne osporava cjelinu sveobuhvatne mjere koju je u septembru potpisao republikanski guverner Greg Abbott u Texasu, a koja već ima neka od najstrožijih pravila glasanja u zemlji. Umjesto toga, cilja na odredbe koje se odnose na zahtjeve za glasanje putem pošte i pomoć glasačima, za koje federalni Sekretarijat za pravosuđe tvrdi da krše federalnu zaštitu građanskih prava.

"Naša demokratija zavisi od prava birača sa pravom glasa da glasaju i da se taj glasački listić prebroji", rekao je državni tužilac Merrick Garland. "Sekretarijat za pravosuđe će nastaviti da koristi sva ovlaštenja koja su mu na raspolaganju da zaštiti ovaj temeljni stub našeg društva."

Protivnici zakona u Texasu poznatog kao Senat Bill 1 (SB1) već su tužili državu, optužujući republikance da žele da obesprave manjine i druge glasače koji su skloni demokratama.

Abbott i drugi texaški republikanci kažu da izmjene pružaju zaštitu od izbornih prevara, što je rijetkost.

"Biden ide protiv Texasa zbog SB1, naš nedavno usvojen zakon o integritetu izbora. To je sjajan i prijeko potreban zakon. Osiguranje da Texas ima bezbjedne i transparentne izbore je moj glavni prioritet. Vidjećemo se na sudu, Bidene!", tvitovao je državni tužilac Texasa, republikanac Ken Paxton.

Abbott je ljetos, zbog izostanaka demokratskih zakonodavaca, stavio veto na plate hiljada običnih radnika kada mu prijedlog zakona nije stigao ranije, a zakonodavcima je zaprijećeno hapšenjem. U jednom trenutku, više od 50 demokratskih članova texaškog kongresa otišlo je u Washington, izazvavši težak zastoj u radu texaškog Capitola od 38 dana.

Demokrate su se nadale da će izvršiti pritisak na Kongres da donese novu zaštitu prava glasa na federalnom nivou. Oba ta pokušaja su u zastoju, uključujući još jedan pokušaj u srijedu.

Teksas je među najmanje 18 država koje su uvele nova ograničenja glasanja od izbora 2020. godine, prema Brennanovom centru za pravdu. Zakoni su dio nacionalne kampanje Republikanske partije - a uključuju Floridu, Georgiju i Arizonu - za pooštravanje zakona o glasanju u ime bezbjednosti, djelimično vođeni lažnim tvrdnjama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da su izbori bili pokradeni.

Trump je pozvao Abbotta da izvrši reviziju izbornih rezultata u Texasu, iako je pobijedio u toj državi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG