Linkovi

Bidzina Ivanishvili: Lice sa Forbesove liste


Bidzina Ivanishvili
Bidzina Ivanishvili

Čelnik "Gruzijskog sna," pobjedničke opozicione grupacije izjavio danas da bi želio biti izabran za novog premijera Gruzije

Bidzina Ivanshvili, lider gruzijske opozicije "Gruzijski san", pobjednice na parlamentarnim izborima je siromah iz vremana bivšeg Sovjetskog Saveza, a sada milijarder i filantropist. Uz aktuelnog predsjednika Gruzije Mikhaila Saakashivilija bio je do 2008. godine kada se sa njim razišao, nezadovoljan Saakashvilijevim čvrstorukaškim vođenjem Gruzije i uvođenjem zemlje u rat sa Rusijom oko spornog regiona Južna Osetija.

Bidzina Ivanishvili bi mogao biti izabran za predsjednika nove gruzijske vlade, na funkciju na kojoj će imati znatno više moći nakon što Mikhailu Saakashviliju iduće godine istekne predsjednički mandat. Gruzijskim ustavom na buduće premijere, nakon što istekne mandat sadašnjem predsjeniku, prenose se određene predsjedničke ovlasti.

Ivanisvhili, sada 56-godišnjak, je milijarder čije bogatstvo u magazinu Forbes procjenjuju na oko 6 i po milijardi dolara. Voli egzotične životinje, skuplja vrijedna umjetnička djela i finasira mnoge projekte u siromašnom dijelu Gruzije u kojem je odrastao. U vrijeme dobrih odnosa sa predsjednikom Saakashvilijem dio svog bogatstva Ivanishvili je koristio i za kupovinu zaliha nužnih gruzijskoj armiji.

Većinu bogatstva Bidzina Ivanishvili je stekao uspješnim poslovnim transakcijama u Rusiji, što je bio povod Mikhailu Saakashviliju da ga, kao izbornog rivala često optužuje za tijesne veze sa Moskvom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Uključujući se u izborni proces Ivanishivili je prodao sve poslove koje je vodio u Rusiji i posvetio se radu i aktivnostima gruzijske opozicije. To ne znači da su njegove veze sa Rusijom i u Rusiji prekinute i on je u više navrata isticao da te će veze Gruziji donijeti značajne diplomatske i ekonomske koristi.

Lider gruzijske opozicije i vrlo vjerojatno novi premijer Gruzije Bidzina Ivanishvili nastojaće, kako je rekao, razvijati i tijesnu saradnju sa Zapadom.
XS
SM
MD
LG