Linkovi

Bidenov savjetnik razgovarao sa Aleksandrom Vučićem


Jon Finer
Jon Finer

Prvi zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD Jon Finer razgovarao je u petak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Finer je naglasio zabrinutost SAD zbog napete situacije na sjeveru Kosova i pozvao sve strane da preduzmu korake s ciljem deeskalacije situacije.

On je pozvao Vladu Srbije da povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini granice i da ukine stanje povišene pripravnosti vojske, kao i da apeluje na demonstrante da ostanu mirni na sjeveru Kosova.

Prema saopštenju Bijele kuće nakon sastanka, Finer je ponovio da SAD očekuju da se obje strane ponovo uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i Ohridu ranije ove godine.

Finer je dan ranije razgovarao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i pozvao Kosovo da "omogući novoizabranim gradonačelnicima da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da povuku policiju iz opštinskih zgrada", saopšteno je iz Bijele kuće.

Također je pozdravio "spremnost Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore", navodi se u saopštenju koje je prenijela agencija Reuters.

Tenzije u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom povišene su od prošlog petka kada su novoizabrani albanski predsjednici opština pokušali da uđu u zgrade, nakon što su položili zakletvu.

U ponedjeljak je došlo i do sukoba između srpskih demonstranata i KFOR-a, a u Zvečanu je povrijeđeno 30 pripadnika te vojne misije.

Američki i evropski zvaničnici razgovarali su u proteklim danima sa liderima Srbije i Kosova, a američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je obje zemlje da preduzmu mjere da bi smanjile tenzije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG