Linkovi

Bidenov rejting popularnosti na najnižoj tački od početka mandata


Joe Biden
Joe Biden

Rejting popularnosti predsjednika Joea Bidena pao je na najnižu tačku od početka mandata u maju, pokazuje nova anketa, dok raste pesimizam i među članovima njegove Demokratske partije.

Samo 39% Amerikanaca odobrava način na koji Biden vodi zemlju, prema anketi koju su sproveli AP i NORC Centar za istaživanje javnog mnijenja, što je dodatni pad u odnosu na već slab rejting zabilježen prošlog mjeseca.

Sveukupno, samo 2 od 10 odraslih Amerikanaca smatra da zemlja ida u pravom smjeru ili da je ekonomija u dobrom stanju, što je pad u odnosu na 3 od 10 koliko je to vjerovalo u aprilu. Pad je koncentrisan među demokratama, a samo 33% Amerikanaca iz predsednikove stranke vjeruje da zemlja ide u pravom smjeru, što je pad u odnosu na 49% iz aprila.

Dok se bliže izbori za Kongres na sredini njegovog mandata, Bidena posebno treba da brine što mu popularnost među demokratama iznosi 73%, što je značajan pad u odnosu na rane dane mandata. U anketama koje su AP i NORC sprovodili tokom 2021. godine, Bidenova popularnost među demokratama nikada nije pala niže od 82%.

Rezultati istraživanja pokazuju osjećanje frustracija i zamora u zemlji koja se suočava sa lančanim izazovima - od inflacije, preko oružanog nasilja i iznenadne nestašice instant formule u prahu do uporne pandemije.

"Ne znam koliko još stvari mogu da se pogoršaju", kaže Milan Ramsey, 29-godišnji školski psiholog i demokrata u Santa Monici u Kaliforniji, koja je morala da se preseli sa suprugom i malim sinom u kuću svojih roditelja.

On smatra da ekonomska disfunkcionalnost nije Bidenova krivica, ali je uznemiren što nije primijenio ambiciozne planove za borbu protiv klimatskih promjena i unaprjeđenje sistema zdravstvene zaštite.

"Nije ostvario ništa od obećanja. Mislim da je finansijska pomoć građanima ugroženim zbog pandemije bila posljednja pobjeda njegove administracije", kaže Ramsey. "Mislim da je umoran i ne krivim ga. I ja bih bila umorna u njegovim godinama, sa karijerom koju je imao."

Republikanci već dugo nisu naklonjeni Bidenu. Manje od jednog od 10 odobrava njegovo vođenje ekonomije, ali to se ne razlikuje od prošlog mjeseca.

Prodavnica lanca Coloradu
Prodavnica lanca Coloradu

Gerry Toranzo, medicinska sestra i republikanka iz Chicaga krivi Bidena zbog velikog rasta cijena za vrijeme njegove administracije.

"Njegova politika uništava ekonomiju", kaže Toranzo koja mu zamjera što je zaustavio projekat naftovoda Keystone, i uveo ograničenja za proizvodnju energije u SAD.

Ukupno dve trećine Amerikanaca ne odborava Bidenovu ekonomsku politiku. Taj rejting se nije značajnije promenio u protekih nekoliko mjeseci ali postoje znaci da se nezadovoljstvo Bidenovim radom u domenu ekonomije produbilo. Samo 18% Amerikanaca misli da je Bidenova politika donijela više koristi ekonomiji nego što joj je naudila.

Neke demokrate krive druge faktore za inflaciju. Manuel Morales, tehničar za internet usluge u Illinoisu misli da su pandemija i rat u Ukrajini imali daleko veći uticaj od Bidenovih odluka. Ipak, 58-godišnji demokrata dovodi u pitanje koristi od Bidenovog najvećeg uspeha u Kongresu - plana za spašavanje Amerike i čekova koji su podijeljeni građanima da im pomognu da prebrode pandemiju.

"To je pomoglo mnogima ali ljudi onda nisu željeli da se vrate na posao", rekao je on.

Morales takođe zamjera Bidenu na učinku u jednoj drugoj oblasti, imigraciji. Samo 38% Amerikanaca podržava Bidenovu imigracionu politiku, a Morales je razočaran zbog prizora migranata koji pokušavaju da pređu južnu granicu.

Iako i sam imigrant iz Meksika, Morales smatra da SAD treba da čvršće kontrolišu granicu kako bi postojala nada da se legalizuje status migranata koji su već u zemlji, vrijedno rade i poštuju njena pravila. Morales takođe smatra da moraju da postoje ograničenja.

"Nemoguće je dovesti cijelu Centralnu Ameriku i Meksiko u ovu zemlju", rekao je.

Morales takođe donekle zamjera Bidenu zbog mjera u odnosu na rat u Ukrajini. "Trošimo mnogo novca na Ukrajinu a sve to doprinosi deficitu", kaže.

Ukupno 45% Amerikanaca odobrava Bidenov pristup Rusiji dok 54% ne odobrava. Takav odnos je bio postojan od početka rata u Ukrajini. 73% demokrata i 15% republikanaca odobrava politiku prema Rusiji.

Charles Penn, penzionisani fabrički radnik iz Huntingtona u Indiani je zadovoljan Bidenovim radom u odnosu na Ukrajinu. Međutim, nezavisni glaasač koji naginje Republikanskoj partiji je razočaran Bidenom i krivi ga za rast cijena.

"Demokrate su dugoročno otežale situaciju pošto su se zalagale za povećanje minimalne nadnice sa 7 na 15 dolara na sat", kaže Pen. "S druge strane, da su republikanci na vlasti, ukinuli bi socijalnu zaštitu i moju penziju."

Ipak, Penn smatra da Bajden mora da plati političku cijenu. "On je kapetan broda, prema tome - on je odgovoran", rekao je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG