Linkovi

Bidenov iskorak za prevenciju oružanog nasilja  


FILE - President Joe Biden responds to questions from reporters as he meets with his Competition Council in the East Room of the White House in Washington, Jan. 24, 2022.
FILE - President Joe Biden responds to questions from reporters as he meets with his Competition Council in the East Room of the White House in Washington, Jan. 24, 2022.

Američki predsjednik Joe Biden putuje u četvrtak u New York kako bi istaknuo novi poticaj njegove administracije u borbi protiv oružanog kriminala.

Bijela kuća je priopćila da inicijativa uključuje napore za suzbijanje trgovine vatrenim oružjem između država, poput onih koje se prodaju u jugoistočnom dijelu zemlje i koje se kasnije koriste u zločinima u područjima kao što je New York.

Bidenova administracija također pokreće program za bolju istragu i kazneni progon onih koji koriste domaće oružje bez serijskih brojeva, također poznato kao oružje-duhovi.

Druga područja fokusa su davanje prioriteta federalnom procesuiranju onih koji nezakonito prodaju oružje koje je kasnije korišteno u nasilnom zločinu i partnerstvo Ministarstva pravosuđa s lokalnim i državnim agencijama za provođenje zakona da rade na identificiranju i rješavanju specifičnih faktora koji pokreću kriminal u tim područjima .

Tokom posjeta u četvrtak, Biden i glavni državni odvjetnik Merrick Garland trebat će prisustvovati međuagencijskom sastanku o oružanom nasilju s gradonačelnikom New Yorka Ericom Adamsom i guvernerom države New York Kathy Hochul, te razgovarati s lokalnim čelnicima o intervencijama zajednice kako bi se spriječio kriminal.

Adams, koji je preuzeo dužnost početkom godine, izdao je vlastiti nacrt programa za rješavanje nasilja s oružjem, od kojih su mnogi usredotočeni na slična pitanja poput trgovine oružjem i poticanja zapošljavanja mladih i usluga mentalnog zdravlja.

"Moramo obaviti posao kako bismo okončali ovu epidemiju oružanog nasilja i pružili pravi mir i sigurnost našim ulicama", napisao je Adams na Twitteru u srijedu kada je primijetio pucnjavu na policajca koji nije bio na dužnosti u gradu.

Dva njujorška policajca ubijena su u pucnjavi prošlog mjeseca.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG