Linkovi

Da li Joe Biden ulazi u predsjedničku utrku?


Na američkoj političkoj sceni i dalje veliko pitanje--da li će se potpresjednik Joe Biden pridružiti demokratskoj predsjedničkoj utrci zajedno sa državnom tajnicom Hillary Clinton i senatorom Bernie Sandersom. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Michael Bowman, odgovor bi mogao stići svaki čas i tako okončati sedmice špekulacija u Washingtonu i izvan njega.

On ima obiman politički rezime-- potpredsjednik gotovo 7 godina nakon 36 godina duge senatorske karijere. Otvoren i jednostavan, Joe Biden nije stranac u političkoj kampanji.

Nećemo se vraćati u 50 te godine prošlog vijeka kada je u pitanju socijalna politika, hladnom ratu kada je u pitanju vanjska politika, ili politici prethodne administracije kada je u pitanju ekonomska politika, rekao je potpredsjednik Biden.

Ali on ne kaže da li će započeti svoju treću kampanju za predsjednika. Ta mogućnost se činila dalekom prije nekoliko mjeseci nakon smrti njegovog sina Beaua, dok je Hillary Clinton dominirala demokratskom utrkom. Ali Clintonova je opet u centru kontroverze zbog korištenja privatnog emaila dok se nalazila na poziciji državne tajnice, a senator Sanders čini se privlači veliki broj entuzijasta. Neki politički analitičari smatraju da bi se vrata za Joe Bidena mogla otvoriti ako Clintonova i dalje bude posrtala. Predsjednik Barack Obama ima neutralan stav.

Ono što mogu reći je da su Joe i Hillary izvanredne osobe i dobri prijatelji. Joe je dobar potpredsjednik i bio je uz mene kada sam donosio svaku tešku odluku. Hillary Clinton je bila jedna od najboljih državnih tajnica, rekao je predsjednik Obama.

Clintonova, sa svoje strane, pažljivo bira riječi.

Voljela bih da on donese ono što smatra pravom odlukom, rekla je ona.

A šta kažu republikanski predsjendički kandidati?

Mislim da Biden Clintonovu smatra ranjivom. Ne znam šta će on uraditi, ali ako se ikada želi kandidirati, mislim da je ovo njegova najbolja šansa, rekao je senator Lindsey Graham.

Većina predsjedničkih kandidata iz obje stranke je još prije godinu ili više dala odradila prepremni posao za kandidaturu i već su proveli mjesece provodeći kampanju. Ako bi Joe Biden ušao u utrku, morao bi pokušati da dostigne ostale u formiranju i financiranju svoje kampanje.

XS
SM
MD
LG