Linkovi

Biden zaustavlja gradnju zida na granici sa Meksikom


In this April 5, 2019, photo, a U.S. Customs and Border Protection vehicle sits near the a section of the U.S. border wall with Mexico in Calexico, Calif.
In this April 5, 2019, photo, a U.S. Customs and Border Protection vehicle sits near the a section of the U.S. border wall with Mexico in Calexico, Calif.

Predsjednik SAD Joe Biden ukinuo je odluku svog prethodnika Donalda Trumpa o vanrednom stanju, kojom je omogućeno izdvajanje novca za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

U pismu predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nancy Pelosi, Biden je napisao da ukida tu odluku iz februara 2019. i ocijenio je kao "neopravdanu".

Prethodna administracija izgradila je oko 724 kilometra zida, od planiranih 1.192. Veći dio novog zida, koji čini čelična ograda visine devet metara, zapravo je zamijenio postojeću ogradu.

Biden je prvog dana na dužnosti donio uredbu kojom se privremeno obustavlja gradnja zida, dok se ne donese rješenje koje će je trajno obustaviti.

Joe Biden
Joe Biden

Donald Trump je proglasio vanredno stanje početkom 2019. kada mu je Kongres odobrio 1,3 milijarde dolara od traženih 5,7 za izgradnju zida.

Deklaracija o vanrednom stanju je Trumpu omogućila da preuzme više od šest milijardi dolara iz budžeta za druge federalne institucije, između ostalih i vojske.

Njegova odluka je osporavana pred sudovima, a trebalo je da je razmotri i Vrhovni sud, koji je od toga odustao na zahtjev Bidenove administracije.

Iako se zaustavlja izgradnja zida, na granici ostaje oko tri hiljade pripadnika granične policije.

"Ova odluka neće odmah promijeniti stvari na terenu, jer je misiji odobren budžet do kraja godine", rekao je potparol Pentagona John Kirby, ali je ostavio otvorenom mogućnost da se to promijeni ako nova administracija tako odluči.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG