Linkovi

Biden zaprijetio posebnim porezima naftnim kompanijama


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joseph Biden pozvao je naftne i plinske kompanije da iskoriste svoju rekordnu dobit kako bi smanjile troškove za Amerikance i povećale proizvodnju.

Biden je zaprijetio uvođenjem posebnih poreza na ekstraprofite, sedam dana uoči izbora za Kongres i Senat.

U obraćanju u Bijeloj kući, Biden je kritizirao velike naftne kompanije koje imaju ogromne profite dok Amerikanci, umorni od inflacije, plaćaju velike račune za gorivo i energente.

Kako je kazao, naftna industrija nije ispunila obavezu ulaganja u Ameriku i podrške narodu.

"Ostvaruju toliko visoku dobit da je teško povjerovati. Njihovi su profiti dobit od rata. Mislim da je to nečuveno", rekao je, aludirajući na rat u Ukrajini.

Ukoliko bi zarada bila prenesena na potrošače, Biden tvrdi da bi cijene benzina pale za oko 50 centi.

"Ako to ne učine, platit će veći porez na svoj višak profita i suočiti se s drugim ograničenjima", poručio je.

Ističući da će Bijela kuća raditi s Kongresom na razmatranju ovih i drugih opcija, Biden je naglasio da je vrijeme da ove kompanije prestanu s ratnim profiterstvom.

Izjava američkog predsjednika dolazi sedam dana prije izbora na kojima će Amerikanci odlučivati hoće li Bidenovi demokrati zadržati kontrolu nad američkim Kongresom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG