Linkovi

Biden: Zapad čeka da vidi da li će Rusija smanjiti napade


Raseljeni Ukrajinci čekaju u redu ispred Službe za migracije u Brovariju na periferiji Kijeva, 29. marta 2022.
Raseljeni Ukrajinci čekaju u redu ispred Službe za migracije u Brovariju na periferiji Kijeva, 29. marta 2022.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da zapadne savezničke države čekaju da vidi da li će Rusija ispuniti obećanje o deeskalaciji napada oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva i sjevernog grada Černigova. 

"Vidjećemo da li će posle riječi da slijede dela", izjavio je Biden koji je telefonom razgovarao sa liderima Britanije, Francuske i Italije. "Postoji konsenzus da treba da sačekamo i vidimo šta imaju da ponude."

Ruska vojska objavila je u utorak da će "drastično" smanjiti operacije blizu Kijeva, i sjevernog grada Černigova, nakon što je u pregovorima Rusije i Ukrajine u Istanbulu došlo do naznaka mogućeg sporazuma kojim bi se okončao rat.

Zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksandar Fomin izjavio je da je cilj tog poteza da se poveća povjerenje, pošto nekoliko rundi pregovora nije dovelo do prekida sukoba. SAD i neki drugi su sa skepsom primili saopštenje Moskve.

Dok je Rusija to predstavila kao gest dobre volje, trupe Kremlja nailaze na snažan otpor Ukrajinaca koji je osujetio planove predsjednika Vladimira Putina da postigne brzu vojnu pobjedu. Krajem prošle nedelje, Rusija je po svemu sudeći umanjila svoje vojne ciljeve, navodeći da je njen "glavni cilj" sada da osvoji kontrolu nad regionom Donbas u istočnoj Ukrajini.

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da nije vidio ništa što bi nagovijestilo da pregovori napreduju "na konstruktivan način" i sugerisao da bi rusko najavljivanje povlačenja moglo da bude pokušaj Moskve da "obmane ljude i odvrati pažnju".

"Tu je ono što Rusija kaže, a tu je i ono što Rusija radi, i mi se fokusiramo na ovo drugo", rekao je Blinken u Maroku. "A to što Rusija radi je nastavak brutalnih napada na Ukrajinu."

Državni sekretar je dodao: "Ako se nekako nadaju da mogu da uspiju u pokušaju da potčine samo istočni dio Ukrajine, ili južni dio Ukrajine, onda se teško varaju."

Ukrajinska vojska kaže da je primjetila povlačenje nekih snaga oko Kijeva i Černigova. Portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio je za CNN da američka vojska "nije vidjela ništa što bi moglo da potvrdi" izvještaje da Rusija povlači značajajniji broj vojnika oko Kijeva. "Međutim, proteklih dana jesmo vidjeli da su prestali sa pokušajima da napreduju ka Kijevu".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG