Linkovi

Biden: Veterani su kičma Amerike


Predsjednik Džo Bajden polaže vijenac kod grobnice neznanom vojniku u Arlingtonu, 11. novembra 2021.
Predsjednik Džo Bajden polaže vijenac kod grobnice neznanom vojniku u Arlingtonu, 11. novembra 2021.

Predsjednik Joe Biden je, u pratnji sekretara za pitanja veterana Denisa Mekdonoa, položio vijenac na Arlingtonskom groblju u blizini Washingtona.  

"Manje od jednog procenta Amerikanaca trenutno služi u našoj vojsci, i dok nikada ne možemo da potpuno odužimo naš dug ovim herojima, naša je sveta obaveza da ih podržavamo i vodimo računa o njima", poručio je predsjednik, koji je veterane nazvao "kičmom Amerike."

Ove godine se obilježava i stota godišnjica podizanja Grobnice neznanom vojniku na Arlingtonskom nacionalnom groblju ispred Washingtona, spomenika koji je podignut u čast vojnika koji su služili u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Korejskom ratu, a čiji posmrtni ostaci nikada nisu identifikovani ili nađeni. Arlingtonsko groblje je prvi put u skoro 100 godina otvorilo spomenik za javnost, kako bi građani mogli da polože cvijeće.

Ovaj nacionalni praznik je prvi put obilježen 1926. godine kao Dan primirja, slaveći predaju Njemačke u Prvom svjetskom ratu 11. novembra 1918.

Kongres je ime praznika promijenio u Dan veterana 1954. a počast se sada odaje svim veteranima američke vojske, a ne samo onima koji su se borili u ratu. U maju Amerikanci obilježavaju Dan sjećanja, koji je posvećen onima koji su izgubili život tokom vojne službe.

U SAD ima oko 18 miliona veterana, prema podacima iz popisa stanovništva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG