Linkovi

Biden primio drugu dozu vakcine protiv korona virusa


President-elect Joe Biden receives his second dose of the coronavirus vaccine at ChristianaCare Christiana Hospital in Newark, Del., Jan. 11, 2021.
President-elect Joe Biden receives his second dose of the coronavirus vaccine at ChristianaCare Christiana Hospital in Newark, Del., Jan. 11, 2021.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden primio je drugu dozu vakcine protiv korona virusa u ponedjeljak, tri sedmice nakon što je primio prvu dozu pred televizijskim kamerama u pokušaju da uvjeri američku javnost da je vakcinacija sigurna, prenosi AP.

Glavna medicinske sestre Ric Cumin dala mu je vakcinu kompanija Pfizer i BioNTech u bolnici Christiana u Newarku u državi Delaware, u blizini kuće izabranog predsjednika. Sve je emitovano na kablovskim televizijama.

Biden je prvu dozu primio 21. decembra.

COVID-19 je do sada odnio više od 375.000 života u Sjedinjenim Državama - oko 60.000 više nego kada je izabrani predsjednik dobio prvu dozu vakcine.

Vakcina Pfizer-BioNTech zahtijeva drugu injekciju otprilike tri sedmice nakon prve vakcinacije.

Za drugu vakcinu, onu koju je proizvela Moderna, potrebna je druga injekcija otprilike četiri sedmice nakon prve. Jednokratne vakcine još uvijek se testiraju.

U komentarima novinarima nakon vakcinacije, Biden je rekao da ima povjerenja u svoj medicinski tim koji se bavi COVID-19 da će postići ambiciozne ciljeve stope vakcinacije nakon što stupi na dužnost 20. januara.

Također je sadašnju stopu od nekoliko hiljada ljudi koji svakodnevno umiru zbog pandemije nazvao "više nego sivom".

"Prioritet br. 1 je davanje vakcina što je brže moguće", rekao je Biden.

SAD su na prvom mjestu u svijetu s 22,4 miliona potvrđenih slučajeva zaraze.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG