Linkovi

Biden potpisao prvu uredbu o regulisanju vještačke inteligencije


Predsjednik Joe Biden govori o uredbi za regulisanje vještačke ineligencije. (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Predsjednik Joe Biden govori o uredbi za regulisanje vještačke ineligencije. (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu o vještačkoj inteligenciji (AI) u namjeri da se poveća bezbjednost upotrebe nove tehnologije, dok se ujedno potrošači, radnici i manjinske grupe štite od rizika povezanih sa njom.

Uredbom se od programera AI sistema koji predstavljaju rizik za američku nacionalnu bezbjednost, ekonomiju, javno zdravlje ili bezbjednost, zahtijeva da rezultate svojih bezbjednosnih testova dijele sa američkom vladom, u skladu sa zakonom o proizvodnji za potrebe odbrane, prije nego što ih javno objave.

Agencijama se također nalaže da postave standarde za takve testove, i da razmatraju hemijske, biološke, radiološke, nuklearne i rizike za cyber bezbjednost, saopšteno je iz Bijele kuće.

"Da bi se iskoristile obećavajuće prednosti AI i izbjegli rizici, moramo da regulišemo tu tehnologiju. U pogrešnim rukama, AI može da hakerima olakša da eksploatišu ranjivosti u softwareu koji pokreće naše društvo", rekao je Biden u Beloj kući.

Uredba predstavlja najnoviji korak Bidenove administracije u uspostavljanju parametara za vještačku inteligenciju, koja se veoma brzo razvija i postaje sve popularnija u sredini u kojoj je, do sada, postojala veoma ograničena regulacija njenog razvoja i primjene. Potez Bijele kuće izazvao je mještovite reakcije privatnog sektora.

IBM je saopštio da se uredbom šalje "ključna poruka - da će američka vlada koristiti odgovornu vejštačku inteligenciju".

NetChoice, nacionalna trgovinska asocijacija koja obuhvata velike tehnološke platforme, opisala je uredbu kao "birokratski spisak želja za AI", koji će "ugušiti nove kompanije, spriječiti konkurente da ulaze na tržište, i značajno povećati ovlaštenja federalne vlade nad američkim inovacijama".

Nova uredba prevazilazi do sada dobrovoljna obećanja kakva su dale AI kompanije kao što su OpenAI, Alphabet i Meta Platforme, koje su obećale da će staviti svoje oznake na sadržaj koji je proizvela vještačka inteligencija, kako bi tehnologija bila bezbjednija.

U okviru uredbe, Sekretarijat za trgovinu će razviti "smjernice za potvrdu vjerodostojnosti sadržaja" i označavanje sadržaja koje je proizvela vještačka inteligencija, saopštila je Bijela kuća.

Grupa sedam industrijalizovanih zemalja u ponedjeljak će također dogovoriti kodeks ponašanja za kompanije koje razvijaju napredne sisteme vještačke inteligencije, navodi se u jednom dokumentu G7.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije, koji je razgovarao sa novinarima uoči zvaničnog objavljivanja uredbe, odbacio je kritike da je Evropa bila agresivnija u regulisanju vještačke inteligencije od Amerike.

Rekao je da izvršna uredba ima snagu zakona, i da Bijela kuća vjeruje da je također neopohodno da se adekvatan zakon usvoji u Kongresu kako bi se regulisala vještačka inteligencija. Biden također poziva Kongres da usvoji zakon o privatnosti podataka, saopštila je Bijela kuća.

Američki zvaničnici su upozorili da vještačka inteligencija može da poveća rizik od postojanja predrasuda i kršenja građanskih prava, a Bidenova uredba pokušava da taj problem riješi pozivom za smjernice stanodavcima, federalnim programima za beneficije, i federalnim podugovaračima "da vode računa da se algoritmi AI ne koriste za povećanje diskriminacije".

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris će prisustvovati globalnom samitu o vještačkoj inteligenciji u Britaniji ove nedjelje. Očekuje se da će Kina takođe imati svog predstavnika na sastanku, čiji je domaćin britanski premijer Rishi Sunak.

Sunak je izjavio da samo vlade mogu da odgovaraju na rizike koje predstavlja AI, tehnologija za koju kaže da olakšava pravljenje hemijskog ili biološkog oružja, širenje straha, i koja bi, u najgorem slučaju, mogla da izmakne ljudskoj kontroli.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG