Linkovi

Biden potpisuje izvršnu uredbu o proširenju pristupa kontracepciji


Kutija lijeka za hitnu kontracepciju "Plan B u jednom koraku"
Kutija lijeka za hitnu kontracepciju "Plan B u jednom koraku"

Predsjednik SAD Joe Biden u petak će potpisati izvršnu uredbu osmišljenu da zaštiti i proširi pristup kontracepciji, nakon što je prošlogodišnja presuda Vrhovnog suda kojom se poništava ustavno pravo na abortus izazvala bojazan da bi se i kontrola rađanja mogla suočiti s ograničenjima.

Viša savjetnica Bidena Jen Klein rekla je novinarima da će ova naredba povećati načine na koje žene imaju pristup kontracepciji i smanjiti njihove troškove.

Klein je rekao da se naredbom nalaže federalnim odjelima da razmotre zahtjeve od privatnih osiguravatelja da ponude proširene opcije kontracepcije prema Zakonu o pristupačnoj njezi, kao što je pokrivanje više od jednog proizvoda i pojednostavljenje procesa za dobivanje njege.

Bidenova naredba dolazi u trenutku kada zagovornici reproduktivnih prava kažu da rastuće barijere ostavljaju milione žena bez lakog pristupa kontracepciji.

Kontraceptivi su bili u fokusu otkako je Vrhovni sud 24. juna prošle godine poništio presudu Roe protiv Wade iz 1973.

Očekuje se da će se Biden i potpredsjednica Kamala Harris obratiti u petak povodom obilježavanja godinu dana od značajne odluke, rekao je Klein.

"Ova akcija će se nadovezati na napredak koji je već postignut prema Zakonu o pristupačnoj njezi daljnjim smanjenjem prepreka s kojima se žene suočavaju u pristupu kontracepciji koju im je propisao njihov pružalac", navodi se u informativnom listu Bijele kuće u naredbi.

Dok Zakon o pristupačnoj njezi, postignuće domaće politike bivšeg predsjednika Baracka Obame, zahtijeva pokriće kontracepcije, zdravstveni planovi koje obezbjeđuju određeni oslobođeni vjerski poslodavci ne moraju to pokrivati.

Bidenova naredba će također uputiti vladu da razmotri načine za pristupačniju kontracepciju bez recepta, uključujući hitnu kontracepciju, kaže se u izvještaju. To bi moglo uključivati pozivanje ljekarni, poslodavaca i osiguravatelja da istraže problem.

Poboljšanje pristupa uslugama i potrepštinama planiranja porodice za osobe koje su obuhvaćene vladinim programima Medicaid i Medicare je još jedan cilj ovog naloga.

Predstavnički dom prošlog jula, kada su ga još kontrolirali demokrate, usvojio je zakon o zaštiti pristupa kontracepciji, ali su ga u Senatu blokirali republikanci.

Dva senatora su prošle sedmice predstavili su novi zakon o zaštiti pristupa kontracepciji. Da bi postao zakon, zakon bi trebao proći i u Senatu koji kontrolišu demokrate i u Domu koji kontrolišu republikanci.

Vodeće grupe za reproduktivna prava - EMILYs List, NARAL Pro-Choice America i Planned Parenthood Action Fund - objavile su u petak da podržavaju demokrate Bidena i Harris za ponovni izbor 2024. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG