Linkovi

Amerika daje Ukrajini dodatnih 50 miliona dolara


Američki podpredsjednik Joe Biden je pozvao Rusiju da se pridržava prošle nedjelje postignutog sporazuma u cilju rješavanja ukrajinske krize, dodajući da se Ukrajina sada bori za vlastitu budućnost.

Tijekom zajedničke novinske konferencije s ukrajinskim premijerom Arseniy Yatsenyukom u Kijevu, američki podpredsjednik je rekao da je vrijeme da Rusija prestane pričati i počne djelovati, kada su u pitanju obaveze koje je preuzela prošle nedjeljeu Genevi - tj. da povuče podršku pro-ruskim separatistima koji su preuzeli kontrolu nad brojnim vladinim objektima na istoku Ukrajine.

Podpredsjednik Biden je rekao da Ukrajina jest i mora ostati jedinstvena zemlja, i dodao da Sjedinjene države neće pustiti Ukrajinu da bude sama, nego će ostati uz nju.

Biden je takodjer rekao da će Sjedinjene Države obezbijediti dodatnih 50 miliona dolara pomoći ukrajinskoj vladi, uključujući 11 miliona dolara namijenjenih da se održe predsjednički izbori 25. maja. Gospodin Biden je obećao američku pomoć u tome da se Ukrajina oslobodi energetske ovisnosti od Rusije.

U današnjem saopćenju iz Bijele Kuće se kaže da će Sjedinjene države dati Kijevu vojnu pomoć u vrijednosti od 8 miliona dolara, koja uključuje komunikacijsku opremu, vojne kamione i slično, ali ne i oružje.
XS
SM
MD
LG