Linkovi

Biden u posjeti Portoriku nakon uragana


Žena gleda u svoje oštećene stvari što je poplava izazvana uraganom Fiona srušila njen dom u Toa Baji, Portoriko, 20. septembra 2022. (AP Photo/Stephanie Rojas)
Žena gleda u svoje oštećene stvari što je poplava izazvana uraganom Fiona srušila njen dom u Toa Baji, Portoriko, 20. septembra 2022. (AP Photo/Stephanie Rojas)

Američki predsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill putuju u ponedjeljak u Portoriko kako bi iz prve ruke čuli o naporima za oporavak od uragana Fiona, koji je prošlog mjeseca razorio dijelove američke teritorije.

Bijela kuća je saopćila da će Biden govoriti o posvećenosti njegove administracije da pomogne građanima Portorika da ponovo izgrade "sigurniju i otporniju infrastrukturu".

Bidenovi bi također trebali da se sastanu sa porodicama i vođama zajednice u školi i da se zahvale lokalnim i saveznim zvaničnicima uključenim u napore oporavka.

Guverner Portorika Pedro Pierluisi rekao je da će njegova vlada i tim za hitne slučajeve imati priliku obavijestiti Bidena o svojim operacijama.

Uragan Fiona pogodio je Portoriko 18. septembra i prekinuo struju na cijelom ostrvu.

Mrežni operater LUMA Energy rekao je u nedjelju da je obnovio uslugu za 92% kupaca.

Portoriko se još uvijek nije potpuno oporavio od uragana Maria, oluje 5. kategorije koja je pogodila ostrvo 18. septembra 2017. — prije skoro tačno pet godina.

Biden bi u srijedu trebao otputovati u jugoistočnu američku državu Floridu - koju je prošle sedmice pogodio uragan Ian.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG