Linkovi

Biden u julu putuje na Bliski istok, sastaje se sa saudijskim prijestolonasljednikom


Predsjednik SAD Joe Biden Foto: AP/Gemunu Amarasinghe)
Predsjednik SAD Joe Biden Foto: AP/Gemunu Amarasinghe)

Američki predsjednik Džo Bajden sastaće se sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom tokom bliskoistočne turneje u julu, saopšteno je u utorak iz Bijele kuće.

Biden će tokom posete Bliskom istoku, od 13. do 16. jula, boraviti u Izraelu i Zapadnoj Obali, prije nego što sleti u Džedu u Saudijskoj Arabiji gdje će se sastati sa regionalnim liderima na samitu Savjeta za zalivsku saradnju, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Američki lider će posetiti Saudijsku Arabiju u trenutku kada pokušava da pronađe načine da smanji cijene goriva u Sjedinjenim Državama. Članice OPEC-a, koje predvodi Saudijsko kraljevstvo, nedavno su postigle dogovor da povećaju proizvodnju nafte da bi pomogle da se smanje cijene.

Neimenovani visoki američki zvaničnik prethodno je rekao da će se Biden sastati sa princom Mohamedom, saudijskim de fakto vladarom, ali se u saopštenju Bijele kuće taj sastanak ne pominje, prenosi agencija Reuters.

Na pitanje da to prokomentariše, portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima da se "može očekivati da se predsjednik vidi sa prijestolonasljednikom".

Bijela kuća je ranije ovog meseca saopštila da Biden i dalje smatra da je princ Mohamed izopšten iz međunarodne zajednice zbog ubistva novinara dnevnika Washington Posy Džamala Kašogija 20018. godine u Turskoj. Američke obavještajne službe zaključile su da je saudijski prijestolonasljednik odobrio operaciju da se Kašogi, kritičar režima, zarobi ili ubije.

Visoki američki zvaničnik, koji se novinarima obratio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da ako Biden "utvrdi da je u njegovom interesu da komunicira sa određenim liderom, i ako taj angažman može da obezbjedi rezultate, onda će to i uraditi".

Zvaničnik je ukazao da je prijestolonasljednik pomogao da se produži primirje između zaraćenih strana u Jemenu, postignuto uz posredovanje Ujedinjenih nacija, i da je to primjer potrebe da se razgovara sa Saudijskom Arabijom kako bi se pomoglo u obezbjeđivanju mira i sigurnosti u regionu.

Diplomatija i predsjednikova posjeta predstavljaju napor da se poboljšaju odnosi, pogoršani poslije Kašogijevog ubistva nakon što je zaključeno da je princ Mohamed bio nalogodavac tima koji je ubio Kašogija i raskomadao njegovo tijelo u konzulatu u Istanbulu.

Nekoliko nedjelja nakon što je preuzeo položaj predsjednika u januaru 2021. godine, Biden je objavio obavještajni izveštaj o Kašogijevom ubistvu i uveo sankcije nekim pojedincima odgovornim za zločin. Međutim, nije preduzeo akciju protiv princa Mohameda, uprkos kritikama.

Na pitanje da li će Biden tokom posjete Saudijskoj Arabiji pokrenuti pitanje Kašogijevog ubistva, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je za kablovsku mrežu CNN da je Biden govorio o tom slučaju u prošlosti i da "su ljudska prava uvijek na agendi kada se sastajemo sa kolegama širemo svijeta".

Tokom posjete Izraelu, Biden će istaći američku posvećenost toj zemlji, što obuhvata i vojnu pomoć vrijednu više milijardi dolara. Takođe će održati virtuelni samit sa liderima Izraela, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, da bi pokazao da regionalno partnerstvo prevazilazi okvire Bliskog istoka, rekao je američki zvaničnik.

Takođe je dodao da će se američki predsjednik tokom obilaska Zapadne Obale sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i drugim liderima da bi potvrdio svoju podršku rješenju sukoba Izraela i Palestine, koji predviđa postojanje dvije države.

Turneju će okončati u Saudijskoj Arabiji gdje će se sastati sa najmanje 10 lidera iz Kuvajta, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Katara, kao i iz Iraka, Jordana i Egipta.

XS
SM
MD
LG